KORONAVIRUS

Zakaj se ne cepimo? »En del je naš nacionalni karakter«

Različica delta je v Sloveniji prisotna že v več kot 95 odstotkih, učinkovitost posameznih vrst cepiva pa je različna.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Strokovnjaki so v oddaji Premagajmo covid 19 odgovarjali na najbolj pereča vprašanja o cepljenju, ki se pojavljajo v javnosti. »Odgovor ni enoznačen in preprost, dejstvo pa je, da v preteklih letih tudi pri drugih cepljenjih nismo dosegali primerljivih rezultatov,« je bil jasen minister za zdravstvo Janez Poklukar, ki je ob tem dodal, da moramo ubrati solidaren pristop in drug drugemu pomagati s cepljenjem, da bomo jeseni lahko živeli karseda normalno.

»Problem je veliko informacij, navzkrižnih, stroka je enotna, a je dihotomija pro et contra še vedno močno prisotna v medijskem prostoru in v družbi … Ljudje se odločajo na en in drugi način in oddaje, kot je ta, so namenjene temu, da razčistimo in pokažemo, da smo enotni,« je povedal epidemiolog Mario Fafangel

Klinični psiholog Aleksander Zadel pa je o slovenskem zaostajanju pri cepljenju v primerjavi z Evropo poudaril nezaupljiv nacionalni karakter in individualizirano družbo, v kateri vsak gleda le nase. 

»Teoretično je mogoče, vprašanje pa je, koliko je verjetno, pri necepljenih je ta verjetnost ogromna, pri cepljenih pa je ta verjetnost majhna. Zato so lahko določene zadeve pri cepljenih sproščene, Američani zdaj spet zahtevajo maske v notranjih prostorih za cepljene, kar mi že imamo, ker vemo, da so notranji prostori problem. Za drugo pa je cepljenje pot k odpiranju družbe,« je Fafangel odgovoril na vprašanje, ali tudi cepljeni zbolijo in širijo bolezen.



»Mogoče zelo pomemben podatek, ki ga je Logarjeva (Mateja Logar, op. p.) povedala pred tednom dni: na intenzivni negi je od 32 bolnikov kar 30 takih, ki se niso cepili, dva sta se, a eden od njiju je bil onkološki bolnik in je imel seveda slabši imunski sistem, drugi pa je imel kronično vnetno bolezen,« je o pozitivnih učinkih cepljenja povedal Borut Štrukelj s kemijskega inštituta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije