ZERO WASTE

Za življenje brez odpadkov

Mlada biologinja Barbara Nemec se je lansko jesen podala v poslovne vode in odprla zero waste spletno trgovino Moja Cula.
Fotografija: Barbara Nemec je izdelke iz Moje Cule predstavila na dogodku Less Waste Event. FOTO: Peter Zakrajšek
Odpri galerijo
Barbara Nemec je izdelke iz Moje Cule predstavila na dogodku Less Waste Event. FOTO: Peter Zakrajšek

Najprej se za hip pomudimo pri angleškem izrazu zero waste, ki v neposrednem prevodu pomeni nič odpadkov. Gre za način življenja, pri katerem se trudimo, da naše gospodinjstvo ne bi proizvajalo odpadkov oziroma bi jih proizvajalo čim manj. Pa še ti ne bi smeli obremenjevati narave. V praksi bi to pomenilo predvsem nič plastike v košu za smeti.

Spletna trgovina Moja Cula, ki jo je decembra lani odprla mlada biologinja Barbara Nemec, je odgovor na vprašanje, kje kupiti izdelke za zero waste način življenja. Nemčeva pravi, da ni nikoli razmišljala o podjetniški poti, a ker jo je takšen način življenja navdušil, se je odločila, da odpre zero waste trgovino.

»Skratka želela sem in še vedno si želim pokazati in omogočiti Slovencem, da je način življenja z manj odpadki lahko preprost, nezamuden in hkrati nujno potreben,« pravi Nemčeva, ki tudi redno predava in vodi delavnice, na katerih ljudem predstavlja problematiko plastike in odpadkov in tudi pokaže možne rešitve.


Naša sogovornica pravi, da je odpiranje podjetja in trgovine prineslo številne izzive, z nekaterimi se še danes spopada, a uspešno. Sicer pa se v Moji Culi vsak dan najde kaj novega, a kot pravi Nemčeva, vse izdelke, preden jih uvrsti v trgovino, tudi preizkusi, in če ne ustrezajo njenim kriterijem, jih ne postavi na police.

»Vsem izdelkom je skupno to, da so brez plastike (oziroma je v nekaj redkih primerih, kjer to nikakor ni mogoče, minimalno plastike), narejeni iz trajnostnih materialov in brez izkoriščanja delavcev. Trudim se, da so narejeni čim bolj lokalno, zato prednost dajem slovenskim izdelkom,« sklene Barbara Nemec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije