DZ

Za zaprtimi vrati so se dogovorili

Izredni seji državnega zbora o predlogu ustavne obtožbe in s točkami na zahtevo koalicije prihodnji teden.
Fotografija: Koalicijski poslanci so v ponedeljek doživeli hladen tuš. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Koalicijski poslanci so v ponedeljek doživeli hladen tuš. FOTO: Jure Eržen, Delo

Izredni seji državnega zbora, ki ju koalicija in opozicija zahtevata po zavrnitvi dnevnega reda redne seje, bosta prihodnji teden, so se na posvetu dogovorili predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodje poslanskih skupin. V torek bodo začeli sejo o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, sledila pa bo seja z večino točk, ki so bile uvrščene na redno sejo.


Najprej o tem, ali bodo zahtevali Pahorjevo mnenje


Poslanke in poslanci namreč v ponedeljek na začetku majske seje niso potrdili dnevnega reda, za je glasovalo 42 poslancev in proti 42. Zorčič je sejo zaključil, še preden se je začela. Opozicija je takoj zahtevala sklic izredne seje s točko predloga ustavne obtožbe Janše, koalicija pa izredno sejo za obravnavo večine točk, ki so bile predvidene za redno sejo.

Kot so se dogovorili na današnjem posvetu, ki je potekal za zaprtimi vrati, bosta obe izredni seji prihodnji teden. V torek bodo sejo predvidoma začeli z odločanjem, ali bo državni zbor zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade. Po obravnavi predloga ustavne obtožbe bo predvidoma do petka potekala izredna seja, ki jo je zahtevala koalicija. Časovnico sej bo sicer v ponedeljek določil kolegij predsednika državnega zbora.


Zahtevajo več mest


Na današnjem posvetu so se dotaknili tudi zahtev opozicijskih LMŠ, Levice, SD, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) za novo prerazporeditev mest v delovnih telesih. Prepričani so, da ima opozicija tudi po tistem, ko so poslancem NeP dodelili 12 mest v delovnih telesih, teh še vedno osem mest premalo. Kot so danes ugotavljali v opozicijskih vrstah, koalicija očitno temu ni naklonjena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije