OŠKODOVANJE

Za Musarjeve kazenska ovadba

Objavljeno 21. maj 2014 21.22 | Posodobljeno 22. maj 2014 16.09 | Piše: T. L.

Mož informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, Aleš Musar, je s preprodajo delnic prislužil kazensko ovadbo. Kot so iz družbe S.T. Hammer sporočili naknadno, pa ovadbe ni.

Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Poročali smo o spornih poslih moža informacijske pooblaščenke v odhajanju Nataše Pirc Musar, Aleša Musarja, ki da je bil upnikom, delničarjem in državi odnesel več milijonov evrov,image zdaj pa časnik Dnevnik piše, da je državna Kapitalska družba (Kad) zaradi suma sklepanja škodljivih poslov in oškodovanja družbe ovadila upravni odbor HTG Sežana. V Kadu sumijo, da je vodstvo zavestno oškodovalo HTG in premoženje preneslo na družbo S.T.Hammer v lasti Aleša Musarja, Roka Habinca in Marka Koniča

Musarjevi, Habinc in Konič zmanjšali vrednost družbe

V Kadu Alešu Musarju, njegovemu očetu Francu Musarju, Habincu in Koniču očitajo, da so prek različnih poslov zavestno zmanjšali vrednost družbe in s tem premoženje malih delničarjev. Sporna je preprodaja delnic nepremičninske družbe S-Real, saj je s tem poslom HTG ustvaril več kot tri milijone evrov izgube.  

HGT je leta 2005 prodajal nepremičnine in finančne naložbe, kupnine pa posodil družbam iz skupine S.T.Hammer. S.T. Hammer je sicer leta 2010 poravnal dolgove, ampak z manjšinskim deležem S-Reala. Paket delnic je bil ocenjen na več kot štiri (4) milijone evrov, zaradi česar je zanj moral HGT še doplačati, poroča Dnevnik. Leto po nakupu je HGT delnice prodal na dražbi za precej nižjo ceno. Lastnica je za pičlih 750.000 evrov postala kamniška Eta.

Mimo delničarjev

V Kadu so prepričani, da so v HGT s preprodajo kršili zakon o gospodarskih družbah in da bi posle morali najprej potrditi delničarji.   

S preprodajo deležev lastnih podjetij je Aleš Musar oziroma S.T. Hammer (kjer je direktor in tretjinski lastnik) pridobil 4,1 milijona evrov kupnine, kapitalske izgube in druge škode pa je pokril sežanski HTG, ki ni v stoodstotni lasti Musarjevih družb.

V kateri fazi je preiskava, pri koprski PU niso želeli odgovoriti, trenutnega dogajanja pa za Dnevnik Musar, Habinc in Konič niso hoteli komentirati.

S.T. Hammer: Ni kazenske ovadbe

»Kot smo novinarju Dnevnika že zapisali v odgovoru na vprašanje, naslovljeno na direktorje družbe S.T. Hammer d.o.o., tudi do danes, kljub preverjanju pri domnevnem ovaditelju, nimamo nobene informacije o obstoju kakršnekoli kazenske ovadbe. Članek iz Dnevnika z naslovom »Državni Kad s kazensko ovadbo nad Musarjeve«, ki ga je povzel spletni portal časnika Slovenske novice, pa vsebuje netočne ter nepopolne informacije, in je zato zavajajoč.

Kapitalska družba (KAD) je imela natančno petkrat na mizi ustrezno in pošteno ponudbo za odkup delnic družbe HTG d.d. Že leta 2005 so prav vsi delničarji dobili ponudbo za odkup delnic HTG, in skoraj 90 % jih je ponudbo sprejelo. Ponudbo, 30 % višjo od ostalih, je kot ključen delničar prejel tudi KAD, ki pa se nanjo ni odzval. V nadaljnjih letih je KAD prejel še vsaj štiri ponudbe, zadnjo julija 2013, zato je zavajajoče namigovanje, da KAD ni imel možnosti prodaje svoje naložbe. V tem obdobju je KAD od HTG tudi trikrat prejel dividende.

Trditev, da v HTG od leta 2005 ni bilo revizij, ni točna. V poslovanju HTG ni nikakršnih, niti najmanjših nepravilnosti. Revizijskih pregledov je bilo skupno šest in ena podrobna posebna revizija. V letih 2005 do 2010, ko je bil HTG del skupine S.T. Hammer, je bil vsako leto opravljen revizijski pregled HTG v okviru priprave konsolidiranih bilanc, v katerih so seveda prikazani prav vsi posli. Poleg tega je bila na zahtevo KAD izvedena podrobna posebna revizija vseh poslov s povezanimi osebami, ki ni pokazala nobenih nepravilnosti. V teh letih so torej bilance HTG pregledovale tri različne revizorske hiše.

Zavajajoči so podatki o nakupih in prodajah delnic družbe S-Real. Skladno s pravili o oblikovanju transfernih cen med povezanimi osebami, noben nakup ni bil izveden nad 70 % knjigovodske vrednosti. V več kot dveh letih in pol, ki so pretekla med nakupom in prodajo, je zaradi krize prišlo do izrazitega znižanja vrednosti vseh naložb, zlasti v nepremičnine, ki predstavljajo glavnino premoženja družbe S-Real. V enakem obdobju je na primer Kapitalska družba zabeležila zmanjšanje vrednosti svojih naložb za več kot milijardo evrov. V članku so navedeni tudi napačni zneski transakcij: nakup je bil izvršen po nižji ceni od navedene, prodaja pa po višji, pri čemer so interesi HTG varovani tudi s pogodbenimi določbami, po katerih je HTG upravičen do dela prihodnjih dobičkov in doplačila v primeru nadaljnje prodaje (t.i. SOD-ova klavzula).

Nepopoln je podatek o zmanjšanju premoženja, če ni hkrati omenjeno tudi zmanjšanje obveznosti. V istem obdobju je namreč HTG poplačal vse svoje dolgove in nima nobenih zapadlih obveznosti. Danes je HTG finančno zdrava družba, ki svoje obveznosti redno poravnava.«

S.T. Hammer d.o.o.

 

Deli s prijatelji