ŽUPANOV SIN

Vse to je Jure Janković

Objavljeno 07. april 2013 10.29 | Posodobljeno 07. april 2013 10.29 | Piše: A. L.

Pozitivnih stvari o njem ve javnost bolj malo.

LJUBLJANA – Jure Janković, verjetno javnosti bolj znan od drugega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića Damijana, redno polni strani medijev, pri čemer gre večinoma za negativne zgodbe.

Matura

Vsi različni, vsi enakopravni. Tega pri opravljanju mature (1998) Jureta Jankovića ne bi mogli reči. Sam je namreč kljub popravnim izpitom ob roku, ko se je bilo treba prijaviti na maturo, to lahko opravljal. Težave sta mu delala slovenščina in sociologija. Na koncu je popravna izpita opravil, maturo pa tudi.

Zemljiški posli

Poslov, povezanih z zemljišči, se je v družini Janković zvrstilo kar nekaj. Med drugim bi moral biti mlajši sin ljubljanskega župana zaslišan pred parlamentarno komisijo, a se je zataknilo. Kot so tedaj poročale Finance, je svojo nenavzočnost enkrat opravičil zaradi udeležbe na prireditvi v Somborju. Ko so pri časniku preverjali, ali to drži, so izvedeli, da prireditve oziroma posveta ni bilo, Jankovićeve rezervacije pa v hotelu, ki ga je navedel, prav tako niso zabeležili.

Pozneje se je zaslišanja le udeležil, zaslovel pa je s svojim odgovorom: »Odgovor, enak prejšnjemu.«image Na zaslišanju, ki ga je vodila Alenka Jeraj (SDS), ga je spremljal odvetnik Aleksander Čeferin.

Grožnje novinarju

Pred dobrima dvema letoma, na volilno nedeljo, je novinar Jaka Elikan srečal Jureta Jankovića. Ta je prijatelju ob sebi dejal: »Daj, ubij tega.«image Zoper Jankovića je bila zaradi tega vložena kazenska ovadba. Dosežena je bila poravnava, Jure pa je moral opraviti družbenokoristno deloimage.

Rubež, kraja in očetova hiša

Zaradi večmilijonskega dolga, ki ga je imel do podjetnika Marjana Pišljarja, je bila na njegov delež v podjetju Electa že septembra 2010 vpisana zastavna pravicaimage. Dolga do danes ni vrnil. Vmes se je celo zgodil rubež v soseski Brvaceimage, kjer je Jure Janković živel s svojo družino, toda hiše mu niso mogli zarubiti, saj je lastnik njegov oče. Naj spomnimo, da je težave s to hišo imel tudi Zoran Janković, saj naj bi jo bil pozabil prijaviti protikorupcijski komisijiimage. Menda zato, ker je hiša praktično Juretova. A v primeru rubeža premoženja Jureta Jankovića do hiše sodišče ni moglo.

A tudi pri rubežu ni šlo brez težav. Med zarubljenimi stvarmi je bil denimo fotoaparat, med hrambo v hiši v Brvacah pa je izginilimage. Jure Janković je obljubil, da ga bo vrnil, a tega do dražbe ni storil. Kljub pozivu izvršitelja tudi ni želel razkriti kode ogromnega sefa. Ko jim ga je vendarle uspelo odpreti, so ugotovili, da je prirejen za hrambo orožja.

Selitev na Ciper, nato v skladišče?

Rubežniki in mediji so Jureta z družino pregnali iz Brvac. Sprva je prebivališče prijavil na Cipruimage, nato pa v Slovenskih Konjicahimage, kot smo v Slovenskih novicah poročali prvi. V resnici so ga videvali v Grosupljem, naposled pa naj bi se bil preselil domov k staršem. Uradno ima prebivališče še vedno prijavljeno v Slovenskih Konjicah, toda tam doslej ni plačal niti ene najemnine, pravi podjetnik, ki mu oddaja prostore.

Sijajni lovec Jure

Pred kratkim se je izvedelo, da Jure Janković opravlja izpit za lovcaimage. Na preverjanju znanja je menda naravnost blestel, saj da komisiji ni uspelo najti vprašanja, na katero ne bi poznal odgovora.

Deli s prijatelji