PASJI DNEVI

Vročinski val se nadaljuje, ne pozabite na dovolj tekočine

Objavljeno 19. junij 2013 18.40 | Posodobljeno 19. junij 2013 18.44 | Piše: M. U.

Prihodnji teden naj bi bile temperature znosnejše.

Najboljša za potešitev žeje je navadna voda

LJUBLJANA – Še vsaj nekaj dni se bo nadaljevala pasja vročina. Tako bodo temperature vztrajale nad 30 stopinjami in dosegle ali celo presegle 36 stopinj Celzija. Zvečer bodo posamezne vročinske nevihte.

image

Vroči dnevi posebej obremenjujoči za starejše, otroke in bolnike

Vročina prinaša tudi kar nekaj nevarnosti, zato se je treba pred njo čim bolje zaščititi, o čemer smo že poročali. Vroči dnevi so posebej obremenjujoči za starejše ljudi, otroke in bolnike, poudarja zdravnik Primož Aplenc iz ljubljanskega kliničnega centra. Aplenc svetuje, naj v najbolj vročem delu dneva ostajajo doma, naj se ne izpostavljajo neposrednemu soncu in seveda poskrbijo za zadosten vnos tekočine. Opozarja tudi, da je dodatna previdnost potrebna pri ljudeh, ki bolehajo za srčno-žilnimi boleznimi. Dodaja, da v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v zadnjih dneh beležijo večji obisk ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, kar je posledica ekstremnih temperatur. Za zdaj pa še niso obravnavali primera bolnika s toplotnim udarom.

image

Po Aplenčevih besedah mora zdrav odrasel človek na dan popiti najmanj dva litra tekočine, še najboljša je voda.

Podrobneje o vremenu tu.

Ohladitev konec tedna

No, vremenoslovci pravijo, da šele ob koncu tedna prihaja ohladitev, ko temperature ne bodo presegle 30 stopinj. Desetdnevna vremenska napoved pa kaže za prihodnji teden okrog deset stopinj nižje temperature od zdajšnjih.

Tudi Hrvaško zajel vročinski val

Celinski del Hrvaške je danes zajel vročinski val, ki bo do konca tedna lahko dosegel tudi 37 stopinj Celzija, napovedujejo hrvaški vremenoslovci. V Zagrebu je bilo davi že ob 9. uri 30 stopinj, do popoldan pa se je temperatura povzpela na 34 stopinj. Zvišujejo se tudi temperature morja, ki so ponekod v Istri presegle 25 stopinj.

 

Deli s prijatelji