NASVETI

Pozor: poletna vročina je lahko smrtonosna

Objavljeno 18. junij 2013 14.23 | Posodobljeno 18. junij 2013 14.38 | Piše: A. K.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo ob teh visokih temperaturah lajšali dni.

Otrok nikoli ne puščajte brez nadzora

LJUBLJANA – Visoke temperature, ki se nam obetajo najmanj do konca tedna, imajo lahko številne neprijetne posledice za zdravje, zlasti za nekatere skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko zmanjšamo tveganje, ki ga prinašajo. Visoke temperature pogosteje prizadenejo otroke do 4. leta starosti, starejše od 65 let in kronične bolnike. Na inštitutu za varovanje zdravja so tako pripravili nekaj nasvetov, kako lahko preprečimo zdravstvene težave ob visokih temperaturah.

Zaščitimo se pred vročino

  • Dnevno spijte vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Stopnjo hidracije najbolje zaznamo z občutkom za žejo in s pogostostjo uriniranja. Če gremo redko na vodo, urin pa je temnejši, je to dodaten znak, da je treba zaužiti več tekočine. Opozorilo: če vam je zdravnik omejil količino tekočine, ki jo smete zaužiti, ali če se zdravite z zdravili za odvajanje vode (diuretiki), vprašajte zdravnika, koliko tekočine smete zaužiti v vročem vremenu.
  • Ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja – te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Ne uživajte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče. Prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Svetujemo tudi uporabo rolet, ki odbijajo sonce, najboljši način hlajenja so klimatske naprave.
  • Zadržujte se v zaprtih, hlajenih prostorih. Če doma ali v službi nimate klimatskega hlajenja, pojdite v nakupovalni center ali knjižnico – tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri vzdrževanju normalne telesne temperature v vročini.
  • Doma se hladite s hladno prho ali hladno kopeljo.
  • Oblačite se v bombažna ali lanena lahka, ohlapna oblačila. Zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo ter z zaščitno kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30 (oznaka SPF-, UVB-zaščita) ter z ustrezno zaščito pred UVA-žarki.
  • Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.
  • Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure.
  • Omejite športno aktivnost. V času fizične aktivnosti spijte od dva do štiri kozarce hladne, brezalkoholne pijače na uro.
  • Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku. Pozorni bodite predvsem na mesne izdelke in izdelke, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro umijte.
  • V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč.

    Nevarno tudi, če počivate v senci

    Na vročino opozarjajo tudi iz Zdravstvenega doma Ljubljana. »Če telesa ne hladimo, se stanje navadno hitro slabša in lahko pripelje do toplotnega udara, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Toplotna izčrpanost lahko prizadene tudi osebe, ki na vroč dan počivajo v senci. Ob nekem dežurstvu so k reševalnemu vozilu prinesli starejšega gospoda, srčnega bolnika, pri katerem je nastopila toplotna izčrpanost z vsemi znaki. Svojci, ki so ga pripeljali, so bili začudeni, ker naj bi gospod sedel v zračni senci in naj ne bi tožil, da mu je vroče. Bodite pozorni pri prej omenjenih skupinah ljudi, ker je njihovo dojemanje toplotne obremenjenosti drugačno in jih po nepotrebnem izpostavljamo nevarnosti. Za njih je najbolje, da ostanejo doma, skrbimo, da dovolj pijejo in se izogibajo izpostavljanju soncu med 10. in 18. uro,« svetuje zdravnik Robert Hajdinjak

V vročini je treba poskrbeti tudi za živali

Veterinarska uprava RS opozarja na primerno ravnanje z živalmi ob visokih temperaturah, ki bodo danes in v četrtek lahko dosegle tudi 35 stopinj Celzija. Živali morajo imeti dovolj pitne vode, hlevi oziroma prostori, kjer se nahajajo, pa naj bodo dobro prezračeni. Prostore je sicer priporočljivo temeljito prezračiti ponoči in zjutraj, podnevi pa z zastiranjem oken preprečiti njihovo segrevanje. Živali potrebujejo senco. Ta je še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj ti se ne morejo umakniti z neposrednega sonca.

 

Deli s prijatelji