PO PREISKAVAH

Vrhunec: S svojo plačo ne bom mogel plačati tožbe

Objavljeno 04. april 2014 00.35 | Posodobljeno 04. april 2014 00.37 | Piše: Mo. S.

Simon Vrhunec ne čuti objektivne odgovornosti za domnevno sporno dogajanje v zvezi s (pre)dragim vzdrževanjem operacijskih miz v UKC Ljubljana.

Simon Vrhunec ostaja v UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Med pridržanimi v današnjih kriminalistični preiskavi v UKC Ljubljana je bil tudi v. d. generalnega direktorja zavoda Simon Vrhunec. O odstopu ne razmišlja, kar je potrdil za Televizijo Slovenija in Pop TV, na kratko pa je pojasnil tudi, zakaj so ga pridržali.

Sporna je namreč pogodba o vzdrževanju operacijskih miz, kar so v UKC že pojasnili image, Vrhunec pa dodaja, da do oškodovanja ni prišlo, saj so že sklenili aneks k pogodbi, ki je cene vzdrževanja že uskladil z drugimi zdravstvenimi ustanovami. Pravi, da je imenoval strokovno komisijo iz šestih članov, ki so odločili, kakšno vzdrževanje potrebujejo mize UKC Ljubljana. Komisija bi morala preveriti razmere na trgu, še preden je šla bolnišnica v razpisni postopek.

Je poceni vzdrževanje pravi način?

Za to, kar piše v pogodbi, ob njenem podpisovanju ni vedel. Pojasnil je, da ima UKC Ljubljana na leto nekaj sto razpisov, on pa na leto tako podpiše nekaj sto pogodb. »Nemogoče je za vsako področje vedeti, ali so bili vsi postopki izvedeni korektno in ali so cene korektne,« je še pojasnil. Sicer pa dodaja, da ves čas obstaja strah, da bi se slabši način vzdrževanja poznal pri konkretnem pacientu in po njegovem tudi kirurgi menijo, da poceni vzdrževanje ni pravi način.

Takoj ko je bil seznanjen z različnimi cenami, se je obrnil na bolnišnici iz Maribora in Celja, ki imata krepko cenejše vzdrževanje, njune odgovore pa je, kot je povedal v Odmevih, ob pomoči ministrstva dobil šele čez dva meseca. »V zdravstvu smo pogosto tarča monopolov,« je še povedal in dodal, da ti monopoli vsem v zdravstvu diktirajo cene. V UKC Ljubljana se po njegovem z njimi dobro spopadajo, rezultat tega pa je, da se generalni stroški bolnišnice znižujejo.

Ni objektivno odgovoren

Ta hip ne vidi razlogov za svojo objektivno odgovornost, čeprav meni, da bi v tem primeru lahko govorili kvečjemu o tem. Sprejel je vse ukrepe za to, da se stvari sanirajo in da se tovrstni dogodki preprečijo tudi v prihodnje.

V zvezi s promocijskim spotom, v katerem se je pojavil, pa pravi, da so od njega v podjetju Medicoengineering želeli le, da poda neko referenco. O tem, ali bo podjetje tožil, mu morajo svetovati pravniki, sicer pa meni, da te tožbe s svojo plačo niti ne bi mogel financirati.

Deli s prijatelji