ČRNO NA BELEM

Kako UKC Ljubljana pojasnjuje današnje preiskave

Objavljeno 03. april 2014 22.01 | Posodobljeno 03. april 2014 22.03 | Piše: Mo. S.

Zatrjujejo, da Vrhunec in medicinska sestra za nastop v predstavitvenem posnetku nista dobila nobenega plačila in se tudi nista kakor koli osebno okoristila.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Potem ko je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes v zvezi z UKC Ljubljana izvedel obsežno preiskavo, so se iz bolnišnice vendarle oglasili. Sporočili so, da je preiskava potekala zaradi pogodbe za Vzdrževanje operacijskih miz proizvajalca Maquet, dobavitelja Medicoengineering, d. o. o., poleg v. d. generalnega direktorja Simona Vrhunca pa sta med preiskovanimi še dva uslužbenca bolnišnice.

Obsežno pojasnilo

»Javno naročilo za izbiro ponudnika storitve Vzdrževanje operacijskih miz proizvajalca Maquet je potekalo v skladu z Zakonom o javnih naročilih, z objavo v slovenskem portalu javnih naročil in EU-portalu. Postopek je bil zaključen brez pritožbe. Za vodenje postopka je bila odgovorna razpisna komisija, ki jo je na podlagi internega pravilnika imenoval generalni direktor. Glede na sestavo komisije (med drugim vodja službe za nabavo storitev, pravnica, poslovni direktor Kirurške klinike, glavna medicinska sestra Operacijskega bloka) je bilo upravičeno pričakovati strokovno in vsebinsko odgovorno vodenje postopka in oblikovanje ustreznega in zakonitega predloga,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je vodstvo po opozorilu medijev, češ da je pogodba izredno draga, od komercialne službe zahtevalo ustrezno analizo.

»Izkazalo se je, da je v pogodbi UKC Ljubljana zajeto mnogo več obveznosti izvajalca, npr. krajši odzivni časi, strojelomno zavarovanje, nadomestna miza za čas popravila itd. Dejstvo pa je tudi, da so glede na število operacij operacijske mize v UKC Ljubljana v primerjavi z drugimi bolnišnicami neprimerno bolj obremenjene in je sleherni izpad bolj problematičen,« dodajajo.

Sklenili aneks k pogodbi

Decembra lani je generalni direktor UKC Ljubljana odredil tudi izredno interno revizijo prejšnje pogodbe, ki bo končana v kratkem, obljubljajo. Na njegov predlog je pogoje za sklenitev pogodbe preučil tudi strokovni svet bolnišnice in podprl zahtevo po ustrezni spremembi pogodbe. »Vodstvo UKC Ljubljana je od komercialne službe zahtevalo pripravo aneksa k vzdrževalni pogodbi, z vsebino in s cenami, primerljivimi z UKC Maribor in s SB Celje. Po pogajanjih, ki jih je vodil generalni direktor UKC Ljubljana, je bil marca letos z vzdrževalcem operacijskih miz sklenjen aneks k pogodbi o vzdrževanju operacijskih miz, s katerim so pogoji sodelovanja z Medicoengineering izenačeni pogojem v pogodbah z UKC Maribor in s SB Celje ter kot tak bistveno zmanjšuje obseg in znižuje strošek vzdrževanja,« so še zapisali.

Zatrjujejo še, da Vrhunec in medicinska sestra za nastop v predstavitvenem posnetku nista dobila nobenega plačila in se tudi nista kakor koli osebno okoristila.

Deli s prijatelji