ZADNJA SEJA

Vlada se poslavlja, zablokirala je tudi zaposlovanje

Objavljeno 08. maj 2014 21.03 | Posodobljeno 08. maj 2014 21.03 | Piše: STA, Mo. S.

Vladna ekipa je danes, ko se je sestala na zadnji seji s polnimi pooblastili, govorila tudi o vprašanju, kaj spada med tekoče posle.

Alenka Bratušek

LJUBLJANA – Enajsta slovenska vlada od danes opravlja le še tekoče posle. Državni zbor (DZ) se je seznanil z odstopom premierke Alenke Bratušek, kar pomeni, da je mandat potekel tudi vladi. Tako je začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik republike Borut Pahor predlaga kandidata za novega mandatarja, a vse kaže, da gremo na predčasne volitve.

Bratuškova je v nagovoru poslancem dejala, da je odstopila »nemirne, a čiste vesti« image, govor pa je zaključila z besedami: »Hvala za zaupanje – in na svidenje!«

Katere naloge bodo še opravljali?

Vladna ekipa je danes, ko se je sestala na zadnji seji s polnimi pooblastili, govorila tudi o vprašanju, kaj spada med tekoče posle. Med nalogami, s katerimi bo vlada nadaljevala, je Bratuškova omenila delo pri razdolževanju in prestrukturiranju slovenskega gospodarstva. Če bo pripravljenost, pa tudi pri zakonu o fiskalnem pravilu, kjer morajo poiskati dvetretjinsko soglasje. Zakon o Slovenskem državnem holdingu jih po njenih besedah zavezuje, da nadaljujejo postopke implementacije tega zakona, vključno s pripravo strategije upravljanja. Prav tako nameravajo nadaljevati nujne spremembe na področju zdravstva.

Ne bo pa Bratuškova, kot je zagotovila, v tem prehodnem obdobju dovolila niti ene zaposlitve iz določenega časa za nedoločen čas. Če bi se to zgodilo, napoveduje tudi ukrepanje.

Brez sprejemanja sistemskih zakonov

Tudi notranji minister Gregor Virant je po seji vlade poudaril, da »vlada v odhajanju kakšnih strateških kadrovskih odločitev pač ne more in ne sme sprejemati«. Dodal je, da bo tokrat zagotovo drugačna in precej bolj odgovorna praksa, kot smo je bili vajeni. Že pred sejo vlade je Virant kot svojo prioriteto izpostavil dogovor s sindikati javnega sektorja o letu 2015. Dogovor s sindikati o ukrepih za prihodnje leto po njegovih besedah nedvomno sodi v okvir tekočih poslov.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je dejal, da vlada brez polnih pooblastil sistemskih zakonov zagotovo ne bo sprejemala oziroma spreminjala. Z njim se je strinjal tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Kot pravi, je jasno, da so na področju sprejemanja ali spreminjanja zakonodaje omejeni, zato bodo sistemski zakoni morali počakati na njihove naslednike. Na njegovem področju je sicer eden od pomembnejših strateških projektov sistemsko urejanje prostora in gradnje objektov.

Vse mora potekati normalno

V vladni službi za zakonodajo pojasnjujejo, da obdobje, ko vlada opravlja le še tekoče posle, nikakor ne sme pomeniti, da redno delo vlade in ministrstev popolnoma zastane, ampak mora v tem času vlada in vsa država normalno funkcionirati. V tem času naj se vlada ne bi lotevala novih zakonodajnih projektov, uvajala novih politik in se lotevala aktivnosti, ki bi lahko v kakršnem koli pogledu kazale na kakršno koli zlorabo oblasti.

Deli s prijatelji