O ODSTOPU

Bratuškova nima mirne vesti

Objavljeno 08. maj 2014 16.17 | Posodobljeno 08. maj 2014 16.55 | Piše: A. K.

Čeprav ni odstopila mirne vesti, se je pred poslanci pohvalila z rezultati, s katerimi je zadovoljna.

Bratuškova je dodala, da je s svojim odstopom odprla možnost za predčasne volitve.

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci so se seznanili z odstopom Alenke Bratušek s položaja predsednice vlade, s čimer je mandat prenehal celotni vladi in začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik republike Borut Pahor predlaga kandidata za novega mandatarja.

»Moramo biti boljši«

Na seji je spregovorila tudi Bratuškova, ki je obrazložila svoj odstop. »V vsem tem času ni bilo ničesar takega, kar bi teklo čez meje običajne demokratične razprave in procedure. Vse dokler v Sloveniji zmoremo dovolj preudarnosti, smo na dobri poti. Za Slovenijo ni dovolj dobro, če smo taki kot drugi. Moramo biti boljši,« je povedala uvodoma.

Nima mirne vesti, a se hvali

»Odstopila sem, ker želim prispevati k čimprejšnji rešitvi položaja. S tako popotnico ne morem voditi vlade. Po rezultatu kongresa sem se odločila za odstop, a nisem želela izzvati kakršne koli krize. Nihče od nas si ne more dovoliti, da bi zaradi strankarske krize trpela država ali državljani,« je dejala. »Nikakor nisem odstopila mirne vesti. Prej nemirne.« Obenem je poslancem na grafu pokazala rezultate, s katerimi je zadovoljna. Pravi, da vse institucije napovedujejo rast slovenskega gospodarstva. 

Upa na čimprejšnje volitve

»Naši rezultati kažejo na to, da se da v enem letu narediti veliko,« je povedala. Ob tem se je zahvalila vsem poslancem, ki so »imeli potrpljenja za vse poteze vlade«. Na vprašanje, kako naprej je odgovorila: »Nadaljevali bomo delo pri razdolževanju našega gospodarstva. Če bo pripravljenost, bomo nadaljevali delo pri zakonu o fiskalnem pravilu. Seveda bomo nadaljevali tudi nujne spremembe, ki so v tem trenutku potrebne na področju zdravstva in tudi na področju plač,« je povedala. Napovedala je, da bo njena vlada, ki bo odslej opravljala le tekoče posle, do prisege nove vlade vztrajala pri izpolnjevanju tistih nalog, ki so že doslej obrodile sadove.

Bratuškova je dodala, da je s svojim odstopom odprla možnost za predčasne volitve, za katere upa, da se bodo zgodile čim prej. »Upam, da bomo Sloveniji čim prej zagotovili stabilno vlado. Držala sem svojo besedo in upam, da jo boste tudi vi,« je še povedala.

Kritizirala Bratuškovo

Bratuškova je svoj govor o razlogih za odstop zaključila zelo hitro, sledila pa ji je Romana Tomc, ki je podala razloge za odstop z mesta podpredsednice državnega zbora. Uvodoma je ostro napadla Bratuškova in njene besede samohvale, češ da se po njenem govoru zdi, da je v državi vse v najlepšem redu. Pa ni. Povedala je, da drobtinice niso dovolj, da ohranimo socialno državo, in ob tem kritizirala Bratuškovo, za katero je povedala, da »številke niso dovolj«. »Vse pomembne svetovne institucije nas opozarjajo, da bo treba narediti nekaj več kot dvigovati davke,« je povedala Tomčeva. »Moj odstop je tudi poziv k bolj pravni in pravični državi in poziv, da si priznamo, da brez korenitih sprememb ne bomo postali razvita, solidarna in demokratična država,« je še dodala.

Deli s prijatelji