ŽIVLJENJE S KORONAVIRUSOM

V soboto novo sproščanje ukrepov: po novem boste lahko ...

Vlada v vseh statističnih regijah ohranja sprostitev storitvene in trgovinske dejavnosti. Kaj še, pa spodaj.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na današnje popoldne vlada s stroko pretresa aktualne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Z izjemo Zasavja, ki je še vedno v rdečem razredu, so se ostale statistične regije premaknile v oranžno fazo, pomurska in obalno-kraška pa celo v rumeno. Če si ogledamo še podatke na ravni države, ki jih je stroka postavila za merila za prehajanje med fazami famoznega in že večkrat popravljenega semaforja, znaša sedemdnevno povprečje 712,6 (za vstop v rumeno fazo bi morala ta številka znašati manj kot 600), v bolnišnicah pa je 631 oseb (meja za rumeni razred je postavljena pri 500). 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je malo pred 20.30 na facebooku objavilo:

»Vlada Republike Slovenije v vseh statističnih regijah ohranja sprostitev storitvene in trgovinske dejavnosti.

V statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih pod pogojem testiranja potrošnikov.

V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih.

Odlok začne veljati 24. aprila 2021 in velja do vključno 2. maja 2021, vendar se določila za delovanje nastanitvenih obratov začnejo uporabljati od 26. aprila 2021.
«

Vlada je prek twitterja dodala: »V skladu z načrtom sproščanja, se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Odpravljena je prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi.«




Po semaforju je sicer predvideno naslednje sproščanje za oranžne regije:

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

Če vas zanima, katere ukrepi pridejo v rumenem razredu semaforja vladnih ukrepov, ki je bil javnosti predstavljen tik pred koncem milejšega zaprtja države v prvi polovici aprila, preberite članek Novi semafor: rdeča faza brez policijske ure (VIDEO).


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije