Vlada nam svetuje: Razkužila v roke in na delo, pa bo strošek nizek

Pripravili so navodila, kako narediti domače razkužilo.
Fotografija: Vlada opozarja tudi posamične lastnike, naj razkužujejo površine, ki pripadajo njihovim individualnim stanovanjem. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Vlada opozarja tudi posamične lastnike, naj razkužujejo površine, ki pripadajo njihovim individualnim stanovanjem. FOTO: Uroš Hočevar

Odločitev vlade, da je treba razkuževati dele skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, je močno razburila tako upravnike kot tudi etažne lastnike. Poleg vprašanja, kdo bo kril tak strošek, se je pojavilo tudi vprašanje, s čim razkuževati, saj razkužil primanjkuje. Etažnim lastnikom so pritisk še dodatno dvignile ponekod astronomske ponudbe za čiščenje. Marsikateri se zato odločajo za čiščenje v svoji režiji.
 
Preberite tudi:
S čim bomo razkuževali stavbe? Razkužilo si pripravite sami

Vlada je zaradi prejema številnih vprašanj skupaj z uradom za kemikalije in NIJZ pripravila nekaj praktičnih napotkov v zvezi z obveznim razkuževanjem večstanovanjskih stavb, ki so namenjeni lastnikom, upravnikom in izvajalcem čiščenja/razkuževanja. Vlada poudarja, da se razkuževanja lahko lotimo sami, »saj bomo rokovali s sredstvi, ki niso nevarna. Ob tem pa bo strošek razkuževanja nizek.«

Kateri biocidni proizvod se svetuje za razkuževanje?

Za razkuževanje površin je v Sloveniji registriranih veliko biocidnih proizvodov, a vsi niso niti primerni za uporabo niti ne učinkujejo proti virusom. Pred nakupom tovrstnih proizvodov priporočajo, da preverite namen/učinek teh sredstev na etiketi ali na navodilu za uporabo.

Za splošno uporabo pri razkuževanju površin so primerni proizvodi, ki vsebujejo več kot 70 odstotkov etanola ali natrijev hipoklorit (varekina, arekina).

Alkoholni proizvodi so namenjeni predvsem za zdravstvene in druge javne ustanove (predvsem zaradi povečane potrebe za osebno razkuževanje). Poleg tega njihova uporaba za razkuževanje večnamenskih stavb trenutno ni primerna/mogoča. V teku so že postopki za registracijo nekaterih proizvodov na osnovi etanola, ki bodo namenjeni le za razkuževanje površin.

Sredstva, ki se uporabljajo v času epidemije, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom. Zato posebej opozarjajo, da za razkuževanje nikakor niso primerne domače recepture (npr. soda bikarbona, kis …) ali različni alternativni pripravki. 

Zaščitite tudi oči

Za razkuževanje opreme v večstanovanjskih stavbah je tako z vidika učinkovitosti kot z vidika stroškov najprimernejši natrijev hipoklorit (NaOCl oziroma njegova komercialna proizvoda varekina in arekina), saj niti koncentrat niti razredčena delovna raztopina nista nevarni kemikaliji. Poleg tega delo z njima ne zahteva posebne usposobljenosti in zaščitne opreme, saj zadostujejo rokavice za zaščito rok in maska. Ob pripravljanju delovne raztopine se se priporoča tudi zaščita oči. Prav tako je zaščita za oči potrebna, če raztopino pršite po površinah.

Posebni specializirani izvajalci za razkuževanje niso potrebni, saj to lahko naredite sami, pravijo v vladi, saj da sta priprava in izvedba razkuževanja dovolj preprosti, da ju lahko z ustrezno organizacijo in sodelovanjem opravijo ali etažni lastniki ali njihovi pogodbeni čistilni servisi. Ob tem je strošek razkužila minimalen in ga je na voljo dovolj tudi za široko uporabo (na trgu je tudi nekaj slovenskih proizvajalcev).

Kako pripravimo delovno raztopino iz varekine?

En (1) deciliter proizvoda razredčite v petih (5) litrih vode.

Če se odločite za katerega od drugih proizvodov, ravnajte v skladu s priporočil NIJZ.

Ob tem je nujno, da s sredstvom ravnate po navodilih proizvajalca. V nobenem primeru ga ne mešajte s čistili in detergenti, saj lahko pri tem nastajajo drugi nevarni produkti.

Za učinkovito razkuževanje raztopino po nanosu pustite toliko časa, da se posuši. Priporočljivo je, da površino najprej očistite z navadnimi čistili, s čimer se doseže boljši dezinfekcijski učinek v krajšem času in z nižjimi koncentracijami.

Katere površine morate obvezno razkuževati?

Ključno je razkuževanje najbolj izpostavljenih površin, ki se jih stanovalci najpogosteje dotikajo, še zlasti:

– kljuke,
– stikala,
– dvigala (gumbi v dvigalih),
– zunanji domofoni.

Ograje v notranjih stopniščih je smiselno razkuževati predvsem na zgornji, oprijemalni letvi. Ob tem pa naj se stanovalci te letve čim manj dotikajo. 

Odlok o obveznem razkuževanju v večstanovanjskih stavbah se ne nanaša na razkuževanje površin, ki pripadajo individualni etažni lastnini (zvonci, kljuke vhodnih vrat stanovanj). Te morajo razkuževati lastniki sami.

Razkužila so učinkovita le ob pravilni uporabi. FOTO:  Getty Images/iStockphoto
Razkužila so učinkovita le ob pravilni uporabi. FOTO:  Getty Images/iStockphoto
Prav tako ni potrebno posebno razkuževanje:
– sten ali tal: tla je treba le temeljito (priporočljivo je pogosteje kot do sedaj) očistiti z običajnimi čistili;
– razkuževanje vgrajenih električnih napeljav (razdelilnih omaric ...).

Zagotovite čim boljše prezračevanje

Hlapi razkužila imajo značilen vonj, a v koncentracijah, ki se bodo pojavljale ob predpisanih postopkih, niso nevarni ob upoštevanju navodil za zaščito. Kljub temu se mora v skupnih prostorih zagotoviti čim boljše prezračevanje. S tem ne odzračujete le hlapov razkužila, ampak tudi potencialne viruse, ki bi lahko bili razpršeni v zraku.
 

Kako pa ste pri vas rešili vprašanje, kdo bo razkuževal? Delate to samo etažni lastniki ali upravnik oziroma zunanji izvajalec? Koliko vam bodo zaračunali? Kakšna razkužila uporabljate? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije