BANDIERA ROSSA

VIDEO: »Kako pri senatu FDV dosežeš, da ponaredek ni plagiat?«

Objavljeno 01. julij 2013 18.11 | Posodobljeno 01. julij 2013 18.11 | Piše: S. U.

Ugotovitev, da magistrsko delo premierke Alenke Bratušek ni plagiat, pri političnih strankah različno odmeva.

Za SDS je očitno sporno premierkino popevanje.

LJUBLJANA – Stranke SD, DL in Desus so pričakovale presojo Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani, ki je ugotovila, da magistrsko delo premierke Alenke Bratušek ni plagiat. Menijo, da so zdaj odpravljeni vsi dvomi. V opoziciji so bolj redkobesedni. V SLS denimo opozarjajo na praviloma preohlapne kriterije za ugotavljanje plagiatorstva.

Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča je dobro, da si je FDV pri ugotavljanju sumov plagiatorstva magistrskega dela premierke vzel čas. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci ob 100 dneh dela vlade, je bilo namreč treba odpraviti vse dvome, saj gre za visoko državno funkcionarko. Poudaril je, da so bili ti s poročilom in kredibilnostjo argumentov fakultete tudi odpravljeni in se ne bodo načenjali novi. »Senca dvoma je odstranjena, vlada in koalicija nadaljujeta delo na vso moč,« pa je za STA dejal predsednik DL Gregor Virant.

Preberite še: Magisterij Bratuškove ni plagiat.image

SLS opozarja na preohlapne kriterije

Prvak Desusa Karl Erjavec je za STA pojasnil, da je glede na pojasnila Bratuškove tudi pričakoval takšno odločitev komisije FDV. Hkrati v zvezi s to zadevo tudi ni pričakoval kakšnih posebnih posledic za delovanje koalicije.

Mirno lahko kopira še kakšen naš dobri ukrep.

Iz SLS pa so za STA sporočili, da je konkretna odločitev senata FDV stvar fakultete, ki pa bo s posledicami oziroma učinki te odločitve morala živeti sama. Ob tem v stranki opozarjajo, da morajo univerze na področju problematike plagiatorstva pomesti pred svojimi pragovi in da pri vseh sumih v zadnjem času le niso povsem nedolžne. Menijo, da imajo fakultete praviloma preveč ohlapne kriterije, ki pa bi morali biti poenoteni, jasni in predvsem nepristranski.

»V SLS pa sicer predsednici vlade dovolimo, da lahko mirno kopira še kakšen naš dobri ukrep, kljub temu da mu je sicer še lani kot opozicijska poslanka srčno nasprotovala,« so dodali.

V največji opozicijski stranki SDS so se medtem odzvali le na twitterju. V odgovor na vprašanje Kako pri senatu FDV dosežeš, da ponaredek ni plagiat so le pripeli povezavo do posnetka Bratuškove na koncertu Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič aprila letos v Stožicah, kjer ob nastopu gostujoče skupine Zaklonišče prepeva poje pesem Bandiera rossa. Iz NSi so za STA sporočili, da odločitve FDV ne komentirajo.

Odločitev FDV glede Bratuškove za koalicijo pričakovana

Iz stranke PS, ki jo Bratuškova vodi, so se na odločitev FDV že odzvali. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je prepričan, da bo Bratuškova zdaj bistveno lažje opravljala svoje delo. Kot pravi, ji sicer ne bo lahko, saj »bodo ovire vedno na poti, sedaj ne več domnevni plagiat, ampak kaj drugega«.

Takšno odločitev FDV je pričakovala tudi premierka, ki je vesela, da je s to presojo FDV zgodba končana. Za STA so iz njenega kabineta sporočili, da bi ob drugačni odločitvi odstopila s položaja, kot je tudi obljubila ob svojem imenovanju.

Magistrsko delo ni plagiat

Senat FDV je danes sprejel sklep o ustavitvi postopka za odvzem znanstvenega naslova Bratuškovi, saj pogoji za odvzem naslova ne obstajajo, so sporočili s FDV. Kot so zapisali, je komisija za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva ugotovila, da njeno magistrsko delo ni plagiat.

 

Deli s prijatelji