OBMOČJE SKUPNEGA PROSTORA

Veste, kaj pomeni ta znak in kdo se mora komu umakniti?

»Namesto določb imajo vsi prosto izbiro, kako se bodo gibali. Vodila so enakopravnost, svoboda in spoštovanje, ki vodijo do višje kakovosti življenja v urbanem okolju, večje varnosti in izboljšanja prometne kulture vseh udeležencev.«
Fotografija: Tak prometni znak označuje skupno območje. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Tak prometni znak označuje skupno območje. FOTO: Jure Eržen, Delo

Promet se spreminja in s spremembami prihajajo novi prometni znaki, ki marsikomu niso znani. Eden manj znanih je zagotovo znak, ki označuje območje skupnega prostora. Kako ga prepoznate?

Gre za beli znak s črno obrobo, v njem pa je modro polje, na katerem so izrisani pešci, kolesarji in avtomobili. Na ustreznem okroglem belem znaku z rdečo obrobo je izpisana tudi omejitev hitrosti – bodisi 20 bodisi 30 kilometrov na uro.

Ste se že kdaj srečali s tem znakom? FOTO: AVP
Ste se že kdaj srečali s tem znakom? FOTO: AVP

Iz imena – območje skupnega prostora – je jasno, da ga uporabljajo vse naštete skupine. Agencija za varnost prometa (AVP) pojasnjuje: »Namesto določb imajo vsi prosto izbiro, kako se bodo gibali. Vodila so enakopravnost, svoboda in spoštovanje, ki vodijo do višje kakovosti življenja v urbanem okolju, večje varnosti in izboljšanja prometne kulture vseh udeležencev.«

A pozor: res da ni delitve glede na različne uporabnike prostora ali na vozne pasove in pločnike, ampak vsi udeleženci souporabljajo vso površino, vendar imajo pešci prednost, so jasni na AVP. Vozniki dvo- in večkolesnikov, nikar ne pozabite na to.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije