POLITIČNO DOGAJANJE

Veber ustanovil stranko, Židan pa bi kar dva mandata

Prvi je za složno, drugi za samozavestno. 
Fotografija: Ustanovitev stranke Janka Vebra. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ustanovitev stranke Janka Vebra. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Današnja sobota ni bila delovna le za šolarje in učitelje, temveč tudi za številne politike. Na slovenskem političnem parketu je namreč zaživela nova stranka, Stranka Sloga, ki jo je ustanovil Janko Veber, bivši poslanec SD. Aktivni pa so bili tudi Vebrovi bivši sodelavci in somišljeniki. Socialni demokrati so na drugem koncu Ljubljani na programski konferenci potrdili volilni program, s katerim bodo nastopili na prihajajočih državnozborskih volitvah.


Ustaviti prodaje?


Veber je po ustanovitvi stranke dejal, da je njihov program usmerjen k ljudem. »Lastnina je temelj človekove svobodne ustvarjalnosti, zato je treba takoj prekiniti razprodajo državnega premoženja.« Napoveduje tudi, da želijo ustvariti ustvarjalno okolje za mlade in podjetnike, ter davčno reformo. V zaključnem nagovoru pa je po poročanju STA izpostavil, da so bili z ustanovitvijo stranke postavljeni temelji nadaljnjega političnega delovanja, tako da »ljudje ne bodo več ujetniki političnih elit in vodstev etabliranih političnih strank«. Tudi v izjavi novinarjem je poudaril, da je proti »kraljevini političnih strank«.
Ustanovitev stranke Janka Vebra. FOTO: Leon Vidic, Delo
Ustanovitev stranke Janka Vebra. FOTO: Leon Vidic, Delo


Obrazi novoustanovljene stranke so Matjaž Gams z inštituta Jožef Stefan, ekonomist Marko Golob in Zvonko Hočevar iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra.


Ob bok Švedski in Danski?


Veliko obljub in načrtov za prihodnost je bilo slišati tudi na konferenci SD, kjer so predstavili program z naslovom Samozavestna Slovenija. Z njim napovedujejo krepitev srednjega razreda, odpravo neenakosti, ustvarjanje odpornega gospodarstva in državno varnost. »V štirih letih smo sposobni izvršiti pomemben del programa, v osmih letih pa v celoti,« po poročanju STA napoveduje predsednik SD Dejan Židan.
Programska konferenca SD. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Programska konferenca SD. FOTO: Tomi Lombar, Delo


Židan je povedal, da z ukrepi in s cilji nudijo pot Sloveniji za preboj med deset najboljših držav v Evropi, ob bok skandinavskim državam. Prioriteta za SD je sanacija zdravstvenega sistema, napovedal je spremembo kazensko-procesnega prava in kazenskega zakonika, ki sta neučinkovita v najhujših zlorabah.

Na konferenci je bilo mogoče slišati tudi predsednika Stranke evropskih Socialistov Sergeia Stanisheva, nekdanjega avstrijskega predsednika vlade, in vodjo avstrijskih Socialdemokratov Christiana Kerna ter predsednika hrvaške SDP Davorja Bernardića.
 
Programska konferenca SD. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Programska konferenca SD. FOTO: Tomi Lombar, Delo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije