BREZ STREHE NAD GLAVO

Vdova živi pri prijateljici, ker podnajemniki nočejo zapustiti hiše

Po partnerjevi smrti je Marinka Lušin ostala brez strehe na glavo.
Fotografija: Marinka Lušin ima hišo. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Marinka Lušin ima hišo. Foto: Dejan Javornik

KOPER – Življenje občasno zaide s tirnic, ki smo si jih začrtali, in pokaže tudi temnejšo plat. Šestdesetletno vdovo Marinko Lušin tare stanovanjski problem, ki ga ne bi smelo biti. Pa je. Lušinova je namreč večinska lastnica hiše na Vojkovem nabrežju v Kopru, a je kljub temu brez strehe na glavo.
Od konca marca, ko je morala po smrti partnerja zapustiti skupni dom, živi pri prijateljici, ker podnajemniki preprosto ne želijo zapustiti stanovanj.
Lastniki objekta so bili njeni pokojni starši. "Razšla sta se že leta 1980, takrat je bil objekt razdeljen po deležih vsakemu polovico. Po mamini smrti sem dobila njenih 40 odstotkov, 10 pa sta dobila nečaka po pokojnem bratu. Petdeset odstotkov hiše je bilo očetovih. Vse to je že leta zabeleženo tudi v zemljiški knjigi, zapuščinski postopek po očetu pa je v teku," pripoveduje Lušinova. Čeprav razdeljeno, je oče ves ta čas uporabljal ves objekt in prazne prostore tudi oddajal," pripoveduje Koprčanka.
»Zakaj bi jaz plačevala najemnino, če imam v lasti vsaj 90 kvadratov hiše?« se sprašuje Marinka Lušin. Foto: Dejan Javornik
»Zakaj bi jaz plačevala najemnino, če imam v lasti vsaj 90 kvadratov hiše?« se sprašuje Marinka Lušin. Foto: Dejan Javornik

"Na dan njegove smrti, junija lani, smo dediči dobili tri podnajemnike. Mesec pozneje sem se začela pogovarjati z N. P. M., to je bila tudi prva podnajemnica, ki sem jo spoznala. Razložila mi je, kako so prišli v hišo. Rekla je, da je tukaj že tri leta, pokazala mi je tudi pogodbo, ki je veljala do novembra lani. Povedala je, da ima subvencionirano najemnino v višini 118 evrov, saj živi od socialne podpore. Dogovorili sva se, da do izteka veljavne pogodbe ostane vse po starem, torej plačuje najemnino, od tega pa jaz plačam vse stroške. A je na CSD dosegla, da so ji podaljšali odločbo za subvencijo stanovanja še za eno leto, in to na podlagi neveljavne pogodbe. Na CSD so se izgovorili, da so ji podaljšali pogodbo na osnovi tega, ker dedni postopek še ni končan. Niso preverjali lastništva hiše, kdo so dediči, kako daleč je postopek, oni so na osnovi njenih besed preprosto izdali odločbo," se zgraža Lušinova.

Podnajemnik brez pogodbe

Potem se je začela pogovarjati s podnajemnikom, problematičnim mlajšim moškim. "Nikakor se nisva mogla dogovoriti za sklenitev pogodbe, ki je sploh ni imel, temveč mi je začel groziti. Prijavila sem ga policiji, kjer so mi povedali, da gre za njihovega starega znanca," pripoveduje Lušinova.
"Tretja podnajemnica je Martina, ki sem jo spoznala lani, ko sem obiskala očeta. Nič drugega ne vem o njej, niti kako se piše, po N. M. P. pa mi je dala vedeti, da se ona z menoj ne bo nič pogovarjala, ker ima pogodbo z mojim očetom," je obupana vdova. Še več, ker so ponekod zamenjali ključavnice, tudi v hišo ne more.
Hiša stoji na prekrasni lokaciji v starem delu Kopra. Vrata so bila ob našem prihodu zaklenjena. Foto: Dejan Javornik
Hiša stoji na prekrasni lokaciji v starem delu Kopra. Vrata so bila ob našem prihodu zaklenjena. Foto: Dejan Javornik

Potem je za nekaj časa od vsega skupaj dvignila roke. A ker ji nihče ni plačeval najemnine, položnic za stroške pa v nabiralniku pokojnega očeta – kamor je svoje ime nalepila N. M. P. – ni bilo, je preverila račune.
"Nazadnje sem preverila 19. januarja, ko je bil dolg okoli 800 evrov, zato so jim odklopili elektriko. Poravnali niso niti računov za T2, komunalo, dolg za vodo je okoli 250 evrov, zato jim je Rižanski vodovod zaprl vodo. Ko sem ta teden preverjala, so mi povedali, da so dali plombo, a jo je nekdo s silo odstranil. In da bom dobila sto evrov kazni," našteva Lušinova.
"Potem sem šla k odvetniku. Ta je napisal dopis, ki sem ga 4. aprila nalepila na vrata. V njem jih poziva, naj se oglasijo pri njem, da uredijo pravna razmerja, v nasprotnem primeru bo vložil tožbo. N. P. M. se je oglasila pri odvetniku in mu govorila, da sem jih nategnila, da sem jim vzela denar, da nisem nič uredila, da nisem nobena lastnica, ker dedni postopek ni končan, da bi jaz morala plačevati stroške …" navaja Lušinova, ki je najemnikom postavila rok, do kdaj se morajo izseliti. Ta dan je potekel v petek.

Ne ve, kdo uporablja stanovanje

Podnajemnik se je po izklopu elektrike januarja letos odselil, pri tem pa pustil vrata odklenjena. "Zakaj me ni poklical in izročil ključev, ne vem. A ko sem preverila, so bila vrata zaklenjena s povsem novo ključavnico. Stanovanje je v uporabi, a sploh ne vem, kdo tam živi. Vidim pa, da so okna včasih odprta, spet drugič zaprta. Živim pri prijateljici, čeprav imam nepremičnino! Zakaj bi jaz od svojih 600 evrov vdovske pokojnine plačevala 500 evrov za najem, če imam svojo nepremično?" se sprašuje Lušinova. "Če grem na CSD in prosim za pomoč, je zagotovo ne bom dobila. Povedali bi mi, da do nje nisem upravičena, ker imam nepremičnino. A do nje ne morem," razlaga.
Za komentar smo zaprosili N. P. M., a z nami ni želela govoriti. Stvari pa se očitno premikajo. Lušinova nam je namreč sporočila, da je N. M. P. v petek, torej včeraj, zapustila stanovanje, ključe pa izročila njenemu odvetniku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije