STAVKA ZDRAVNIKOV

Valentina Prevolnik Rupel: Upam, da se to ne bo zgodilo

V eni od slovenskih bolnišnic kar 90 odstotkov zdravnikov pripravljenih umakniti soglasje za nadurno delo.
Fotografija: Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je srečala z direktorji UKC Ljubljana in Maribor, splošnih bolnišnic in nekaterih zdravstvenih domov. 

»Direktorji so me relativno pomirili, saj so dejali, da je kljub stavki za paciente dobro poskrbljeno, za kar se želim zahvaliti vsem zdravnikom in zdravstvenemu osebju,« je dejala ministrica. Pogovarjali so se tudi o scenarijih, kako bo delo potekalo, če bo stavka še trajala.

Po srečanju je pred kamere stopil direktor SB Celje Dragan Kovačić, ki je povedal, da je bilo prenaročenih od 10 do 20 odstotkov pacientov: »Kakšnih večjih motenj sistema do zdaj ni bilo.«

Dodal je, da so na srečanju vsi izrazili veliko zaskrbljenost in apelirali, naj se čim hitreje in čim bolj intenzivno pogajajo, da pride do dogovora. Vsi so tudi izrazili skrb za ohranitev javnega zdravstva.

Posebno je opozoril na manjše bolnišnice, kjer so manjše ekipe in lahko hitreje pride do izpada. 

Dotaknil se je umika soglasij zdravnikov za nadurno delo. »Če bodo soglasja umaknjena, bodo najbolj trpele specialistične ambulante. Najprej se pokrivajo urgence, potem pridejo na vrsto oddelki, potem specialistične ambulante in po tem zaporedju bodo ljudje zmanjkovali na deloviščih.« Če bo manko zdravnikov, se bo nekatere oddelke združevalo, »kar je slabo, saj pomeni nižanje standardov«. Ponekod naj bi bilo kar 90 odstotkov zdravnikov pripravljenih umakniti soglasja (gre za bolnišnico, ni pa razkril, kje, ministrica pa je njegove besede potrdila).

»Upam, da se to ne bo zgodilo,« je o umikih soglasij dejala ministrica za zdravje. Fides je pozvala, naj ne poseže po tem.

Zaenkrat je v SB Celje izpad storitev okoli desetodstoten: »Če bo stavka trajala naprej, se bo odstotek začel dvigovati in bodo pacienti to občutili.«

Poudaril je tudi, da urgence delujejo in tam ni stavke, pacienti pa da so v Sloveniji obravnavani varno. 

Učinek na čakalne dobe še ni znan.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije