PO ODPRTEM PISMU

V Savi želijo dokaze za kritične Nybergove izjave

Objavljeno 12. oktober 2015 20.20 | Posodobljeno 12. oktober 2015 20.35 | Piše: STA, T. L.

V Savi so glede Nybergovih navedb o ‘smradu po korupciji‘ zapisali, da jih doslej noben pristojni organ, kot so KPK, računsko sodišče in NPU, ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu.

Lars Nyberg.

LJUBLJANA – Save noben pristojni organ doslej ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu, so sporočili iz družbe. Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pozvali, naj se izreče o obtožbah razrešenega predsednika Larsa Nyberga in pristojnim organom ter Savi predloži dokaze, na katerih temeljijo te izjave.

Nyberg je v današnjem odprtem pismu premierju Miru Cerarju zapisal, da slovenski hotelirski in gostinski sektor »ni niti blizu« evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Zanima ga, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizem, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni v zadostni meri investiral, zato ti niso konkurenčni.

Iz Save so v odzivu na Nybergove navedbe zapisali, da so že nekajkrat javno pojasnjevali pomen konsolidacije slovenskega turizma in njihove vloge v tem procesu. O tem se je v svojem poročilu pozitivno izrekla tudi ameriška svetovalna družba, ki je na zahtevo DUTB in drugih upnikov Save letos spomladi pripravila poglobljeno analizo, so zapisali. »Sava verjetno zaradi te svoje vloge (predvsem pa zaradi kapitalskih naložb v Savi Turizem, Istrabenzu oz. Istrabenzu Turizmu in Hotelih Bernardin) sodi med t. i. pomembne naložbe v strategiji Republike Slovenije o upravljanju državnega premoženja.«

V Savi so glede Nybergovih navedb o 'smradu po korupciji' zapisali, da jih doslej noben pristojni organ, kot so Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), računsko sodišče in Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu.

Glede na to, da je Nyberg do nedavnega opravljal funkcijo predsednika upravnega odbora DUTB, javno pozivajo upravni odbor, še posebej njegovega novega predsednika, naj se izreče o Nybergovih obtožbah oz. naj pristojnim organom in Savi oz. njenemu nadzornemu svetu predloži dokaze, na katerih temeljijo te izjave.

Kaj pa Gorenjska banka? Pravijo, da nič ni res

Na pismo so se kritično odzvali tudi v Gorenjski banki. Zapisali so, da je v pismu navedel neresnice o položaju in poslovanju Gorenjske banke, zato pričakujejo, da se bo do njih nemudoma opredelil tudi upravni odbor DUTB. Gorenjska banka je namreč Savi odobravala visoka posojila, kar jo je pripeljalo blizu izgubi licence, po zahtevah Banke Slovenije pa do konca leta potrebuje 13-milijonsko injekcijo, je zapisal Nyberg. Kljub temu pa je bilo Gorenjski banki zaupano, da vodi program prestrukturiranja, je dodal.

Iz Gorenjske banke so v odzivu na Nybergovo pismo sporočili, da so v njem navedene neresnice o njihovem položaju in poslovanju, »po katerih je Gorenjska banka 'na robu izgube licence' ter 'preživetja'«, in dodali, da nič od tega ni res. Kot so pojasnili, so splošno znani podatki o visoki kapitalski ustreznosti banke, visoki likvidnosti in uspešnem tekočem poslovanju.

V banki pričakujejo, da se bo do Nybergovih 'neresnic' nemudoma opredelil tudi upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank, ki je ena od lastnic Gorenjske banke.

»Relevantni podatki iz bilanc banke so DUTB prav gotovo dobro poznani, saj je DUTB med drugim kot delničar Gorenjske banke sodeloval tudi pri soglasnem potrjevanju vseh poročil in sklepov na zadnji skupščini banke,« so zapisali. Zaradi tega menijo, da Nybergovo mnenje ne more biti uradno mnenje DUTB.

Glede na postopek prisilne poravnave Save so v Gorenjski banki poudarili, da so bili »vključno z nekaterimi drugimi upniki Save prisiljeni vložiti predlog prisilne poravnave dolžnika šele po protizakonitem in enostranskem posegu DUTB po premoženju Save, kar bi verjetno imelo za posledico oškodovanje vseh ostalih upnikov«.

Zapisali so še, da se v tem postopku ne bodo nikoli odpovedali temu, do česar so kot upniki upravičeni, in da bodo uporabili vsa pravna sredstva za to, da dosežejo maksimalno poplačilo svojih terjatev. »To pravico Gorenjski banki priznava tudi sodišče,« so sklenili.

Deli s prijatelji