KOGA REŠUJEMO?

Pismo Cerarju: Čutim vonj po korupciji v vsakem kotu

Objavljeno 12. oktober 2015 16.38 | Posodobljeno 12. oktober 2015 17.15 | Piše: S. N.

Vzel je primer Save in Cerarja opozoril na zaveze, ki jih je izpostavil v predvolilni kampanji.

Predsednik vlade Miro Cerar.

LJUBLJANA – »Bitka proti korupciji je bilo glavno sporočilo v vaši volilni kampanji lani,« je odprto pismo predsedniku vlade Miru Cerarju začel Lars Nyberg. V nadaljevanju pa izpostavi slovensko turistično panogo, ki da ni niti blizu evropskim standardom: »Sava Turizem, ki bi morala biti najsvetlejša zvezda Slovenije, je še dlje zadaj.« Vprašuje, kako je mogoče, da imamo razmere, ko je holdinška družba Sava, d. d. (lastnica Save Turizem), ki si je na veliko izposojala denar, zelo zadolžena, medtem ko hoteli Save Turizem ne morejo dohajati konkurence, saj ni denarja za investicije. Kam je izginil denar? Prepričan je, da so krediti Save, d. d., tako visoki, da jih bankam ne bo mogla vrniti, razliko pa bodo morali poravnati davkoplačevalci. Na nekatere predlagane rešitve po njegovem v drugih državah ne bi niti pomislili. »Zakaj je to mogoče v Sloveniji? Zakaj bi lastniki in vodstvo pridobili na račun davkoplačevalcev?« piše v odprtem pismu.

Gorenjska banka potrebuje 13 milijonov evrov do konca leta, če želimo, da banka preživi

Nyberg opozarja, da je Sava tudi največji lastnik Gorenjske banke in ima kontrolni vpliv v banki. Gorenjska banka je Savi dajala visoke kredite, kar jo je skoraj stalo licenco. Po izračunih Banke Slovenije, tako vsaj pravi Nyberg, Gorenjska banka potrebuje 13 milijonov evrov do konca leta, če želimo, da banka preživi. Kljub temu pa ji je bil zaupan načrt prestrukturiranja njenega lastnika, Save. 

»Mediji v Sloveniji veliko pišejo o konfliktu interesov. Ampak ali je mogoč očitnejši primer navzkrižja interesov, kot je v tem primeru, ko Sava, d. d., sama sebe prestrukturira prek Gorenjske banke?« Nyberg razume, da je Sava Turizem v nacionalnem interesu, ne razume, pa zakaj je to Sava, d. d. V njej so zapravili namreč veliko davkoplačevalskega denarja, so tik pred bankrotom in niso vlagali v turizem. Poudarja, da je DUTB ponudil transparenten način, kako izboljšati Savo Turizem. A vlada razmišlja, da bi Savino premoženje vzela DUTB in ga prepustila sedanjemu vodstvu Sava, d. d. Ali je to res v interesu Slovenije, zanima Nyberga. »V primeru Sava, kar sem videl in prebral, čutim vonj po korupciji v vsakem kotu. Ste res mislili na to v svoji kampanji, ko ste govorili o boju proti korupciji? Je to smer, kamor želite voditi Slovenijo?« je zaključil Nyberg.

Pismo objavljamo v celoti in v izvirniku, ki je napisan v angleškem jeziku:

image

image

Deli s prijatelji