STAVKA

Turk: Skandiranje ne prinese konstruktivnih predlogov

Objavljeno 18. april 2012 19.32 | Posodobljeno 18. april 2012 19.32 | Piše: Mo. S., STA

Štrukelj meni, da je bila stavka uspešna, Vizjak pa opozarja, da bodo stroške nosili tudi zaposleni.

Branimir Štrukelj je s stavko zadovoljen. Kdo pa jo bo plačal?

LJUBLJANA – Splošna stavka javnega sektorja, ki jo je izvedlo 22 sindikatov, je bila uspešna, ocenjuje vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj. Podpora stavki in protestnim shodom je bila po njegovih besedah večja od pričakovanj optimistov, pa tudi vlade in sindikatov.

Policija bo stavkala še naprej

Stavko bodo zvečer prekinili vsi, razen policistov: »Stavka se počasi izteka, ob 19. uri bo prekinjena in se bo nadaljevala v skladu z odločitvami koordinacije stavkovnih odborov, ki smo v stavki. Stavka torej danes ni končana, je pa prekinjena oziroma je njena intenzivnost spuščena proti ničli,« je pojasnil Štrukelj, ki meni še, da je jedro konflikta ohranitev socialne države. Policisti so napovedali, da bodo stavkali do preklica.

Na dveh bregovih tudi glede plačila stavke

Pogajanja o vladnih varčevalnih ukrepih se bodo tako nadaljevala. Sindikati še vedno vztrajajo pri tem, da bi stavko plačala država, s čimer pa se vlada ne strinja. Štrukelj poudarja, da bo o tem odločilo sodišče. Minister za delo Andrej Vizjak ob tem opozarja, da bodo zaradi stavke nastali stroški, ki jih bodo verjetno nosili tudi zaposleni, časa za sklenitev kompromisa pa je po njegovem še kakšna dva tedna; do takrat, ko bodo o ukrepih odločali v državnem zboru (DZ).

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ob robu vladnega obiska ptujsko-ormoške regije dejal, da žvižganje in skandiranje ne prineseta konstruktivnih predlogov. 

Türk o sporazumu

Na stavko se je odzval tudi predsednik države Danilo Türk, ki jo razume kot zelo odločen poziv k resnim pogovorom, med katerimi se bodo vsi morali potruditi za sporazum. Zaveda se, da je stavka legitimna, vendar pa opozarja ne le na dialog, temveč tudi na sporazum. Vsi pogajalci pa morajo, kot še meni, izkazati veliko odgovornost.

Deli s prijatelji