PRIMERNA OSKRBA

Tudi vašim hišnim ljubljenčkom je vroče

Objavljeno 02. julij 2012 20.10 | Posodobljeno 02. julij 2012 20.12 | Piše: Ma. F.

Med vročimi poletnimi dnevi poskrbite, da bo vaš štirinožec imel vedno na voljo svežo vodo in možnost dostopa do senčnih in hladnejših površin.

Štirinožca lahko hladimo tudi z vodo, okopamo v bližnji reki ali jezeru.

LJUBLJANA – Visoke poletne temperature še ves teden ne bodo popustile, mogoče nas bo osvežila kakšna nevihta, vendar bo vseeno soparno in vroče. Ob takih dneh si ljudje običajno poiščemo hladen prostor in spijemo veliko tekočine. Pa smo tako dosledni tudi pri svojih štirinožcih, ki so popolnoma odvisni od nas? Vroči poletni meseci so za naše ljubljenčke lahko zelo naporni in hitro lahko spregledamo, da jim visoke temperature vse prej kot ustrezajo.

Ob neprimerni oskrbi lahko pride do resnih težav

Mačke in psi so pokriti z gosto dlako, toplote ne oddajajo z znojenjem, saj nimajo žlez znojnic po celotni koži. Hladijo se z dihanjem in sopenjem. Toda ob visokih zunanjih temperaturah sopenje ni več tako učinkovit način ohlajanja, zato lahko ob neprimerni skrbi pride do resnih zdravstvenih težav.

Sveža voda naj bo vedno na voljo

Za ustrezno skrb in dobro počutje domačih živali smo odgovorni tudi zakonsko, zato moramo preprečiti zdravstvene težave, ki lahko nastanejo zaradi visokih poletnih temperatur. Živali morajo vedno imeti na voljo svežo pitno vodo, sicer lahko dehidrirajo. Poskrbeti moramo, da imajo vedno možnost dostopa do senčnih in hladnejših površin ter da niso nenehno izpostavljene soncu. Sprehode s hišnimi ljubljenčki omejimo na zgodnje jutranje in pozne popoldanske ure, ko je zunaj hladnejše.

Visoke temperature lahko povzročijo toplotni udar

Znaki toplotnega udara so pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste sluznice, povišana telesna temperatura (41–43 °C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest in celo pogin.

Lahko jih hladimo tudi z vodo, okopamo v bližnji reki, jezeru ali bazenčku doma. Živali nikoli ne puščajmo same v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Kadar je avtomobil izpostavljen soncu, temperatura v njem hitro narašča in se tudi ob odprtih oknih lahko hitro dvigne celo za 40 stopinj nad zunanjo temperaturo, kar je za žival usodno.

Če se žival pregreje, lahko pride do toplotnega udara. V takem primeru moramo živali takoj nuditi prvo pomoč, jo premakniti v zračen, senčen in hladen prostor in ohlajati z vodo. Ko jo ohladimo, moramo poiskati nujno veterinarsko pomoč.

V času dopusta dobro poskrbite za štirinožca

Če to poletje načrtujete dopust s štirinožnim prijateljem, pravočasno uredite vse potrebno in preverite, ali so tam, kamor greste, živali dobrodošle. Če potujete v tujino, pri svojem veterinarju preverite pogoje za vstop živali v drugo državo. Če pa boste hišnega ljubljenčka pustili doma, ste dolžni zanj v času odsotnosti organizirati varstvo ali ga nastaniti v registriran hotel za pse ali mačke.

Deli s prijatelji