VREMENSKA SPREMEMBA

Toplih dni je konec, prihajata mraz in sneg

Topli dnevi se poslavljajo, začelo je deževati. Grobove je bolje okrasiti z resjem kot s cvetlicami.
Fotografija: Toplih dni je konec. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Toplih dni je konec. FOTO: Guliver/Getty Images

LJUBLJANA – Včeraj je bil zadnji dan, ko smo v prestolnici in proti vzhodu države vsaj dopoldne še ujeli nekaj sonca. Proti poldnevu se je nebo počasi zaprlo in zapihal je hladnejši veter.

Na Primorskem bo pihala burja, na Gorenjskem bo zmrzovalo. FOTO: Tadej Regent
Na Primorskem bo pihala burja, na Gorenjskem bo zmrzovalo. FOTO: Tadej Regent

Ko smo popoldne sedli za mizo na vrtu ene od gostiln ob Ljubljanici, smo se ob vroči kavi presedali zapeti v toplo jesensko jakno. In, zanimivo, medtem ko je čez vikend okoli ušes še pripiskal kakšen komar, so se zdaj že poskrili v špranje in tam bodo verjetno počakali do vročih majskih dni.
 

Barvanje krošenj


Kot nam je pojasnila dr. Andreja Sušnik z agencije za okolje, se bo v naslednjih dneh ohladilo. "Z obal Atlantika na zahodu prihaja k nam mogočna fronta hladnega zraka. Pooblačilo se je in ponekod na Tolminskem, Cerkljanskem in v Julijskih Alpah je včeraj začelo deževati. Meja sneženja pa se bo prvič letos spustila na 1400 metrov nadmorske višine."

Za 1. november bodo temperature nizke. FOTO: Blaž Samec
Za 1. november bodo temperature nizke. FOTO: Blaž Samec

Sušnikova pojasnjuje, da ohladitev prihaja po jesenskem cvetenju, ko smo v minulih štirinajstih dneh doživeli dnevne temperature do 23 °C in je na travnikih tu in tam zacvetel regrat, na sadnem drevju pa so pognali popki.
"Skoraj poletno topli dnevi oktobra v zadnjih letih pravzaprav niso nič posebnega. Omenjeno cvetenje niti ne vpliva na nadaljnjo rast in razvoj rastlin. Hkrati pa zlasti kmetom otoplitev in sončni dnevi pridejo prav, da lahko v miru, brez velikih vremenskih stresov pospravijo s polj, potrgajo grozdje in oberejo sadje."

Že posejana ozimna žita so vzklila. "Kombinacija toplih dni in hladnih noči pa nam pričara lepo jesensko obarvane krošnje."
 

Za vse svete bo zmrzovalo


A kot rečeno je milega vremena konec. V noči na sredo se bo dodatno ohladilo in sneg bo pobelil hribovje povsod po Sloveniji do nadmorske višine 800 metrov.
Kot kažejo napovedi, se bo v prestolnici v četrtek živo srebro spustilo na 4 °C, enako hladno bo na Dolenjskem in Štajerskem, medtem ko bo na Gorenjskem že zadišalo po mrazu in se bo temperatura spustila blizu ničle.


Razen na Primorskem, kjer bo nebo jasno in bo pihala burja, bo po Sloveniji oblačno z občasnim dežjem.
V noči na 1. november, na praznik vseh svetih, pa bo prek Slovenije zavel še hladnejši veter.

"Temperatura se bo spustila na 2 °C. Z izjemo Obale, kjer bo še vedno pihala burja, bodo temperature zelo nizke, na Gorenjskem pa se bodo ponekod že spustile pod ničlo," je povedala agrometeorologinja Sušnikova, ki hkrati svetuje, da letos prilagodimo krašenje grobov. "V krajih, kjer bo temperatura padla pod ničlo, je bolje krasiti z resjem kot s cvetlicami." K sreči bo v četrtek in tudi v petek še suho, a oblačno.
 

Za vikend topleje in oblačno z dežjem


Kot kažejo trenutne dolgoročne napovedi, se bo v soboto že delno zjasnilo in otoplilo. Dnevne temperature se bodo v osrednji Sloveniji dvignile do 16 °C, na Obali še nekoliko višje, na Gorenjskem pa do 12. Relativno lepo vreme, primerno za družinski izlet v teh šolskih počitnicah, bo trajalo vse do ponedeljka.


Sušnikova za konec dodaja, da je letos kmetom jesen kar naklonjena. Medtem ko je bilo maja nekaj slane in vlage, nato pa poleti nekaj več hudih vročinskih stresov s točo, ki je lokalno povzročila veliko škode, julija pa je denimo v Vipavski dolini udarila suša, se je na jesen vendarle umirilo. Skupnega izračuna o izpadu letine še ni, po ugibanju pa bo dosegla 25 odstotkov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije