NEPRIMERNE IZJAVE

To o zdravniku Knaflju pravijo v zdravniški zbornici

Zaradi zapisov na spletnih omrežjih se je znašel sredi postopka, grozili pa naj bi mu tudi s smrtjo. 
Fotografija: Njegove zapise bo presojala posebna komisija. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Njegove zapise bo presojala posebna komisija. FOTO: RTV Slovenija

Proti zdravniku Rihardu Knaflju, specialistu interne medicine in predavatelju na medicinski fakulteti, teče postopek pred odborom za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije. Pred omenjenim odborom teče postopek tudi proti Janezu Lavretu, zdaj že nekdanjemu šefu slovenjegraške bolnišnice. Tudi on je z zapisi na spletu dvignil veliko prahu. Čeprav so se pojavili očitki, da zbornica ni njunih 'neprimernih izjav' obravnavala na enak način in da so se na zapise Lavreta burneje odzvali, to v zbornici zanikajo.

Knafelj je med drugim na facebooku označil ministra Mateja Tonina »srednjeveško farško golazen«, objavil je fotografijo, ob kateri je zapis, da bodo vernike odklopili z ventilatorjev, ker jih bo rešila vera.



»Zdravniška zbornica Slovenije se je tako v primeru dr. Lavreta kakor tudi dr. Knaflja odzvala povsem enako. V obeh primerih zaradi neposrednega ali posrednega izražanja stališč na družbenih omrežjih teče postopek pred Odborom za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, v katerem se bo presojalo, ali sta omenjena zdravnika s tem kršila kodeksa zdravniške etike. Oba zdravnika sta se na kritike svojih odzivov na družbenih omrežjih takoj odzvala, saj sta tako doktor Lavre za svoje neprimerne zapise na twitterju kot doktor Knafelj za delitve vsebine na FB, ki je bila za nekatere razumljena kot žaljiva, tovrstno komunikacijo takoj obžalovala in se prizadetim osebno in/ali javno opravičila,« so zapisali.

Pojasnili so tudi, da so se za poziv k zaščiti Knaflja odločili, ker je Knafelj bil deležen groženj, Lavretu pa po njihovem védenju niso grozili. »Dr. Lavretu v tistem času po nam znanih podatkih niso grozili in zaradi te razlike se umetno ustvarja vtis, da zbornica ni ravnala enako, kar pa je povsem napačno.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije