V STISKI TUDI PREVOZNIKI

Težav še ni konec: »Brez goriva sta ostala gospodarstvo in prebivalstvo«

Bodo prevozniki izvedli blokade?
Fotografija: Peter Pišek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Peter Pišek. FOTO: Jure Eržen, Delo

V sektorju cestnega transporta si po besedah predsednika sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Petra Piška želijo vzpostavitve posebnega goriva. Po njegovih besedah je nedopustno, da je na bencinskih servisih v teh dneh zmanjkalo pogonskega goriva, zavrnil pa je, da bi prevozniki izvedli kakršne koli blokade.

»Glede na to, kaj se je zgodilo, so trgovci zatajili na celi liniji,« je razmere na bencinskih servisih po srečanju z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino ocenil Pišek.

Pišek: Trgovci bi morali na to računati

Kot je dodal, razume vse krize, praznike in tudi povečan odvzem dan pred podražitvijo, a je prepričan, da bi morala logistika naftnih trgovcev na to računati in državo oskrbeti z naftnimi derivati. »Brez goriva sta ostala gospodarstvo in prebivalstvo, kar je nedopustno,« je bil jasen.

»Verjamemo, da to ni bilo namerno narejeno, a niso se organizirali. Vsi so imeli logistične težave, vse naftne družbe, tudi v Zgornjem Dupleku. Glej ga zlomka,« je dodal.

O razmerah bodo prevozniki na sredinem srečanju razpravljali tudi z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom, kjer bodo predstavili svoje predloge. »Mi želimo, da se za sektor cestnega transporta vzpostavi posebno gorivo, seveda pa bo vlada tista, ki bo o tem odločila,« je dejal.

Težave se nadaljujejo

Pišek je sicer menil, da bi morali predstavniki vlade s prevozniki za mizo sesti še pred odločitvijo o regulaciji cen pogonskega goriva zunaj avtocest in deregulacijo cen na avtocestah. »Potem bi bilo dosti bolje in mogoče dosti manj težav,« je dejal.

Težave se po njegovih besedah nadaljujejo tudi danes. »Zagotovo 20 bencinskih črpalk na Primorskem nima goriva, na Celjskem imajo gorivo, a ga prevoznikom ne dajo ... Skratka nedopustne stvari. Trgovci so serviserji gospodarstva in družbe, logisti smo tisti, ki vse odpeljemo, surovine in končne produkte,«je poudaril.

Trgovce je pozval, naj razrešijo logistične zaplete, da bodo v sredo razmere urejene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije