ISKANJE ORGANIZATORJEV

Štrukelj: Zakaj Gorenak ne ukrepa proti Janši zaradi pozivov k protestom?

Objavljeno 14. januar 2013 20.45 | Posodobljeno 14. januar 2013 20.45 | Piše: Tjaša Lampret

Zaradi pozivov k decembrski vseslovenski vstaji je policija na zagovor pozvala tudi Sviz in glavnega tajnika Branimirja Štruklja. Gorenak pravi, da policiji ni nič naročil.

LJUBLJANA – Iskanje organizatorjev decembrske vseslovenske vstaje se očitno nadaljuje. Potem ko je pretekli petek slovenska policija začela postopek zoper Uroša Lubeja z obtožbo, da je organizator 1. vseslovenske ljudske vstaje 21. decembra 2012, obvestilo pa so prejeli tudi v Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in v Združenju Sever ter Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, je Policijska postaja Ljubljana Center poslala policijsko naznanilo tudi Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz, kot pravni osebi) in Branimirju Štruklju (kot odgovorni osebi Sviza) kot organizatorjema neprijavljenega shoda na ploščadi ljubljanskega Trga republike.

 »Gre za očitek Svizu in glavnemu tajniku kot odgovorni osebi sindikata, da je Sviz na svoji spletni strani objavil vabilo članstvu k udeležbi na demonstracijah, t. i. prvi vseslovenski vstaji, ki je bila 21. decembra lani. Na ta način naj bi bil Sviz po sklepanju MNZ obenem tudi organizator protestov (?!?),« so ob tem zapisali na spletni strani Sviza.

Zakaj kazni ne dobi tudi Janša? 

Kot smo poročali, sta ministra Vinko Gorenak in Senko Pličanič na tiskovni konferenci že pred samo vstajo kot organizatorja vstaje med drugimi identificirala Branimirja Štruklja in Ladislava Lipiča. Zaporedje dogodkov tako po mnenju Štruklja odpira kar nekaj vprašanj.

Kot je povedal za Slovenskenovice.si, čudi ihta iskanja domnevnih organizatorjev shoda 21. decembra, »ihta ministra Gorenaka, ki je prvi s prstom pokazal na organizatorje že na decembrski tiskovni konferenci. Že tu sta dve vprašanji: ali je minister najprej pokazal s prstom, potem pa je policija to tudi izvedla, ali pa je minister nezakonito vedel za postopke, ki jih opravlja policija, in to povedal javnosti. Oboje je precej slabo za stanje slovenske demokracije, ker je oboje nezakonito. In drugo, kar je treba povedati: ihta notranjega ministra je povsem odveč, ker ima pred nosom nekoga, ki je dejansko javno povabil na demonstracije – to je predsednik vlade RS Janez Janša, ki je mlade na tiskovni konferenci povabil, naj pridejo vsaj enkrat na teden pred državni zbor, pred parlament, še prej pa napovedal, da se bo treba sestajati na trgih in ulicah. In zakaj ta dvojnost? Težko rečem. Dejstvo pa je, da bi bilo prav, da bi gospod Gorenak pogledal tudi, kako bi se njemu (op. p. Janši) dalo napisati kakšno kazen.«

Štrukelj se zavzema za enaka merila za vse, ob čemer opozarja, da je Janša pozival k shodom, medtem ko je Sviz k že organiziranemu shodu nagovoril svoje člane, naj se ga po svoji vesti udeležijo in tam zagovarjajo stališča, ki so jih sicer zagovarjali na protestnem shodu 17. novembra v organizaciji sindikatov. »To je pomembna razlika, ampak dvomim, da bi to skrbelo notranjega ministra,« dodaja Štrukelj.

Popuščanje živcev in streljanje v temi

Da se je skupaj s Svizom znašel med organizatorji vstaje, si Štrukelj razlaga s tem, da gre zaradi popuščanja živcev za streljanje v temi na vse strani. »Drugače si tega ni mogoče razlagati. Treba je najti nekoga, a ne kogar koli, ampak tistega, ki je moteč tudi sicer.« Sicer pa se bodo v Svizu odzvali v zakonsko določenem roku. »Vsi vemo, da iz tega ne bo nič. Da gre za zgolj odvračanje pozornosti od resnih težav, ki jih ima ta vlada sama s seboj. Ne dvomim, da bo vse skupaj padlo v vodo.«

Gorenak: Policiji nisem nič naročil

Gorenak sicer meni, da je policijsko naznanilo stvar policijo in ne njega kot notranjega ministra. »Policiji nisem nič naročil, normalno pa je, da ima policija stalno nalogo, da opravlja naloge, ki so ji predpisane.«

Gorenak Štrukljeve navedbe o Janševih pozivih na ulico razume kot višek sprenevedanja: »Janša je študentom rekel, če bi bil toliko star kot oni, bi demonstriral pred parlamentom za svojo prihodnost. In nihče od teh študentov ni prišel pred parlament.« Naj spomnimo: Janša je oktobra lani na 3. akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva v Piranu mlade pozval, naj vsak teden s transparenti pridejo pred parlament in od poslancev zahtevajo, naj v ustavo zapišejo zlato fiskalno pravilo, saj je od tega odvisna njihova prihodnost.

Sicer pa oktobrski poziv Janše študentom, da naj gredo pred parlament, ni prvi te vrste. Že decembra leta 2009 so Janševe izjave o ulici, ki jih je podal na javni tribuni Zbora za republiko, razburile tedanjo Pahorjevo koalicijo in tudi del opozicije: »Zdi se, da bo treba ponoviti nekatera poglavja, lekcije izpred dvajsetih let, in pričakujem, da se spomladi vidimo v večjem številu tudi na slovenskih trgih in ulicah,« je tedaj dejal Janša. Domnevne pozive k protestom pred parlamentom, ki naj bi krožili po slovenski javnosti, pa je, kot razkrivajo arhivski članki časnika Delo, omenjal tudi spomladi leta 2010 ob zapletu med Barbaro Brezigar in Alešem Zalarjem

Deli s prijatelji