PRIPRAVE

Gorenak organizatorje protestov svari pred tožbo

Objavljeno 20. december 2012 17.20 | Posodobljeno 20. december 2012 16.59 | Piše: Mo. S., STA

Ministra Vinko Gorenak in Senko Pličanič pozivata, naj protestne shode, ki so napovedani v petek, napovejo in prijavijo.

Ministra dr. Senka Pličaniča in predsednika vrhovnega sodišča Branko Maslešo čaka trdo delo.

LJUBLJANA – Ministra Vinko Gorenak in Senko Pličanič sta danes pozvala organizatorje za petek napovedanega protestnega shoda, naj izpolnijo zakonske obveznosti in proteste napovejo. Kot je opozoril minister za pravosodje in javno upravo Pličanič, bi organizatorji morali petkove proteste v skladu s predpisi – zakonom o javnih zbiranjih – prijaviti na upravnih enotah. Poleg tega so v zakonu predpisani tudi drugi ukrepi, ki jih mora organizator zagotoviti: od zagotavljanja javnega reda in miru, rediteljske službe in s tem zagotavljanja varnosti tako udeležencev shoda kot tudi premoženja, je opozoril Pličanič.

Gorenak o konkretnih osebah

Notranji minister Gorenak pa je dejal, da je mogoče nekatere organizatorje identificirati in pri tem izpostavil predvsem Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in njenega predsednika Ladislava Lipiča. Pri tem je omenil še Jožeta Ribiča iz območnega odbora te organizacije za Dolenjsko ter policijsko veteransko združenje Sever, Miho Molana, Antona Pozveka in Emila Peterko. Prav tako je po njegovih besedah k organizatorjem mogoče prištevati Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter njegovega predsednika Branimirja Štruklja.

Mogoče so tudi tožbe

»Vsi ti so organizatorji najmanj v tistem delu, ki se tiče njihovega članstva /.../, ker javno pozivajo svoje člane, da pridejo na zborovanje in da jim organizirajo tudi prevoze,« je dejal Gorenak. Spomnil je, da je za nespoštovanje predpisov iz zakona o javnih zbiranjih predvidena globa do 250 evrov za posameznika in do 8000 evrov za pravne osebe. Prav tako je možna odškodninska tožba proti organizatorjem, če ne bodo izpolnjevali zahtev iz zakona o javnem zbiranju, je opozoril.

Zagotovil je, da bo policija vseeno izvajala omenjene zahteve po zagotavljanju javnega reda in miru, tudi če jih organizatorji ne bodo. »Ampak jaz jih pozivam, da vse to opravijo, preden bodo pripeljali svoje članstvo v Ljubljano ali kamor koli drugam,« je še dejal notranji minister.

Deli s prijatelji