NOVA METLA

Štefanec želi dokumente in magnetogram seje vlade

Objavljeno 06. avgust 2014 09.13 | Posodobljeno 06. avgust 2014 09.34 | Piše: Mo. S.

Predsednik KPK Boris Štefanec pojasnjuje, da je zadeva izbire kandidatov za evropskega komisarja šele v začetni fazi, če bo treba, pa bodo akterji tudi izprašani.

Boris Štefanec.

LJUBLJANA – Postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja je pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) image, so potrdili v komisiji. Njen predsednik Boris Štefanec je v Odmevih na nacionalni televiziji povedal, da so se za postopek odločili, ko so v komisiji prek poročanja medijev zaznali, da bi se vendarle morali odzvati. Poudaril je, da v politične odločitve ne želijo posegati, bi pa radi razčistili, ali je postopek oblikovanja liste kandidatov tekel tako, kot bi moral.

Če bo treba, bodo tudi razgovori

Štefanec je pojasnil, da so zdaj šele v začetni fazi, zato o konkretnih osebah ne more in tudi noče govoriti. Od vlade so pisno zahtevali, da pojasni, kako je postopek potekal, radi bi pridobili tudi zapisnik seje ali morda celo magnetogram ter še nekatere druge dokumente. KPK ta trenutek v zvezi z zadevo ne obravnava nobenega človeka osebno (ne Alenke Bratušek ne ministrov ne kandidatov), morda pa se bo v nadaljevanju postopka pokazalo, da je treba koga izprašati. Na podlagi vseh zbranih podatkov se bo KPK odločil in podal končno poročilo, ki bo dostopno tudi javnosti.

Poudaril je še, da je njihova dolžnost, da so pozorni in spremljajo čim več stvari, kljub morebitnim ugotovitvam pa nimajo na voljo nobenih konkretnih ukrepov. Na koruptivna dejanja lahko le opozarjajo pristojne, ki pa morajo šele podati konkretne ukrepe.

Korupcije ni vse manj

Pojasnil je tudi letošnji upad prijav na KPK, in sicer meni, da gre za splet več objektivnih okoliščin. Po njegovem v Sloveniji ni vse manj korupcije, ampak je prijav po njegovem manj zaradi odstopa prejšnjega senata, zaradi njegovega imenovanja in vseh težav, povezanih s tem, pa tudi zato, ker še nekaj časa po imenovanju ni mogel sprejemati odločitev (podpredsednika KPK so morali ponovno izbirati). Ob tem je tu še čas dopustov in počitnic, Štefanec pa meni, da bo število prijav spet kmalu naraslo.

Pristopa predhodnika, v javnosti veliko bolj zgovornega in ostrega Gorana Klemenčiča, ki je delo komisije ob zaključevanju mandata označil za brezzobega tigra, Štefanec ne bo posnemal. Zagotovil je, da je njegova naloga, da sledi ustavi in zakonom, o posameznih primerih pa bo spregovoril javno, šele in ko bo komisija sprejela odločitev.

Deli s prijatelji