KOMISARKA

KPK nad Bratuškovo zaradi seznama

Objavljeno 05. avgust 2014 11.30 | Posodobljeno 05. avgust 2014 15.55 | Piše: P. J.

Odhajajoča predsednica vlade svojih apetitov po tem, da bi postala evropska komisarka, nikoli ni skrivala.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije je začela postopek proti odhajajoči predsednici vlade Alenki Bratušek, in sicer zaradi domnevne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot poroča Pozareport.si, naj bi kršila 37. člen zakona, ki govori o dolžnosti izogibanja nasprotju interesov.

Je kršila zakon?

Zakon govori, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali mogoče nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne, ter da uradna oseba svoje funkcije ali službe ne sme uporabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes. Bratuškova se je pod drobnogledom KPK znašla, ker je na predzadnji dopisni seji vlade sama sebe predlagala za slovensko evropsko komisarko v Bruslju. Bratuškova je sebe poleg Tanje Fajon in Karla Erjavca uvrstila na seznam, ki so ga poslali predsedniku evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju.

O tem, kako je Alenka Bratušek sama sebe predlagala za dobro plačano evropsko službo, so Junckerju pisali tudi evropski poslanci politične skupine Evropske ljudske stranke. Kaj so zapisali, preberite tukaj.

KPK je postopek proti odhajajoči predsednici vlade uvedel sam, po uradni dolžnosti in brez prijave od drugod. Novi predsednik KPK Boris Štefanec pa je nekdanji strankarski kolega Alenke Bratušek iz Pozitivne Slovenije. Po njegovem prihodu na vrh KPK naj bi drastično upadlo število prijav korupcije.

Kdo je v resnici pripravil seznam?

Odhajajoči ministri v javnosti radi povedo, da jih je Bratuškova na seji s seznamom zgolj seznanila. Za sejo pa naj bi ga pripravila komisija za administrativne zadeve in imenovanja oziroma vladna kadrovska komisija, ki jo že nekaj mesecev vodi prvak SD Dejan Židan. Kadrovsko komisijo je Židan prevzel po odstopu Stanka Stepišnika.

Požar še piše, da je sporno imenovanje slovenskega komisarja povezano z imenovanjem svetovalke izvršnega direktorja v konstituenčni pisarni Medameriške razvojne banke IDB, kamor je vlada prejšnji petek imenovala vidno članico SD, Katjo Špur. Bila je asistentka evropske poslanke Tanje Fajon in vršilka dolžnosti direktorice direktorata za evropsko kohezijsko politiko. Špurova naj bi sicer spadala v najožji krog Dejana Židana.

Spodaj v izvirniku objavljamo zahtevek za popravek Dejana Židana

»Prispevek na spletnem portalu  www.pozareport.si  je napisan senzacionalistično in ne temelji na resničnih dejstvih. Prvič, gradivo za sejo Vlade Republike Slovenije o predlogih kandidatur za EU komisarja ni šlo skozi obravnavo na Komisiji za administrativne zadeve in imenovanja (KAZI), ki jo vodim, ampak je gradivo za obravnavo na seji Vlade RS predlagala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek sama. Drugič, tudi gradivo za imenovanje mag. Katje Špur na dopisni seji Vlade RS ni obravnaval niti pripravil KAZI, ampak Ministrstvo za finance, ki ga vodi minister mag. Uroš Čufer. Ker gre v članku za povsem nepreverjene in napačne informacije, lahko sklepam, da je bil namen Vašega današnjega pisanja najverjetneje poskus moje diskreditacije, ki temelji zgolj na podtikanjih očitno nekredibilnih prišepetovalcev!«

 

Deli s prijatelji