SREČANJE NA MOSTU

Ste videli, kako sta se objemala Kosorjeva in Pahor? (FOTO)

Na hrvaški strani mostu na mejnem prehodu Metlika-Jurovski Brod sta se ob desetletnici vstopa Hrvaške v EU srečala nekdanja hrvaška premierka in nekdanji predsednik republike.
Fotografija: Pahor in Kosorjeva na mostu. FOTO: Tviter Boruta Pahorja
Odpri galerijo
Pahor in Kosorjeva na mostu. FOTO: Tviter Boruta Pahorja

Na hrvaški strani mostu na mejnem prehodu Metlika-Jurovski Brod sta se ob desetletnici vstopa Hrvaške v EU danes srečala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor in nekdanji predsednik republike ter premier Borut Pahor. Ta je poudaril, da je Slovenija z deblokado hrvaškega vstopa v EU izbrala pot prijateljstva.

image_alt
Tako sta si Pahor in Kosorjeva padla v objem (FOTO)

Pahor je v govoru spomnil, da je o vstopu Hrvaške v EU pravzaprav odločil slovenski narod, ki je na referendumu s potrebno večino po 18 letih sporov med državama odločil v prid hrvaškega vstopa v unijo.

Slovenci so namreč na referendumu leta 2010 podprli arbitražni sporazum o meji s Hrvaško, ki sta ga pol leta prej sklenila Pahor kot slovenski premier in Kosorjeva. V njem sta se dogovorila, da odprto mejno vprašanje preneseta pred arbitražno sodišče.

image_alt
Poglejte, pri čem so Pahorja posnele hrvaške kamere (VIDEO)

Slovenija je po sklenitvi sporazuma odpravila blokado pogajanj Hrvaške z EU in kasneje tudi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z unijo.

Slovensko ljudstvo je takrat izbralo »pot prijateljstva, dobrega sosedstva, pot iskrenih in dobrih odnosov med narodoma in državama«.

»Tega ne gre pozabiti. Mi, Slovenci, kot razlog za naš ponos. Pa tudi naši hrvaški prijatelji ne. Da bodo znali ceniti to odločitev, ki je bila sprejeta,« je povedal.

Kosorjeva spomnila na barvno usklajenost njene obleke in Pahorjeve kravate

Kosorjeva pa je orisala potek dogodkov pred nekaj več kot desetimi leti. Strinjala se je s Pahorjem, da so bili časi težki in da sta meddržavne spore uspela rešiti tudi po zaslugi njunega »medsebojnega in iskrenega prijateljstva«.

Najpomembnejši dosežek njunega sodelovanja pa je bil v tem, da sta si obe strani začeli zaupati, je poudarila.

Vsega doseženega sicer ne bi bilo, če s Pahorjem »ne bi prevzela težkega bremena«, je še menila ter spomnila na barvno usklajenost njene obleke in Pahorjeve kravate, ki je "sprostila vzdušje" ob njunem prvem srečanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije