ZADREGE

Ste eden tistih, ki so Dursu za april plačali preveč?

Objavljeno 12. maj 2014 16.55 | Posodobljeno 12. maj 2014 16.55 | Piše: Tjaša Lampret

Samozaposleni, ste imeli pri plačevanju aprilskih minimalnih prispevkov za socialno varnosti težave pri oddaji obrazca OPSVZ v sistemu eDavki? Mi poznamo rešitev.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ste samozaposleni in si plačujete najnižje prispevke za socialno varnost in ste že plačali aprilske prispevke za socialno varnost? Ste pri oddaji obrazca OPSVZ prek sistema eDavki (kar je zakonska obveza zavezancev) imeli težave? Nič nenavadnega. 

Veste, kako plačujete prispevke za socialno varnost po novem? Pripravili smo nekaj izračunov, ki jih bomo v kratkem objavili.

Katero minimalno plačo upoštevati: za leto 2013 ali 2014?

Vestni samozaposleni, ki so že v začetku meseca maja vplačali 316,68 evra, kolikor znašajo aprilski prispevki za socialno varnost, so imeli pri oddaji obrazca OPSVZ prek sistema eDavki težave, saj jim je v primeru, da so kot minimalno zavarovalno osnovo v obrazec vpisali znesek 783,66 evra (kar je minimalna plača za leto 2013, navedena tudi v mesečni preglednici Dursa), sistem javil, da so vnesli prenizek znesek minimalne plače.

Če so nato zavezanci kot minimalno zavarovalno osnovo vnesli znesek mesečne minimalne plače za leto 2014, ki je za nekaj evrov višji in znaša 789,15 evra, so obrazec OPSVZ lahko oddali. Za aprilske prispevke so tako namesto 316,68 evra odšteli 318,22 evra.

Pri vsem skupaj pa nista tako problematična manj kot dva evra razlike med obema minimalnima plačama, ampak nepotrebna zmeda, ki jo Davčna uprava Republike Slovenije z nepoenotenjem podatkov na spletni strani in v sistemu eDavki vnaša med zavezance, zlasti kadar obvestila o morebitnih težavah niso pravočasno objavljena. In ne nazadnje so zavezanci z digitalnim podpisom, ki predstavlja sodobno alternativo klasičnemu podpisu, odgovorni za oddane dokumente in podatke, ki so navedeni na njih. Kako so zavezanci lahko prepričani, da so plačali prave zneske in oddali pravilno izpolnjen obrazec, če jih Durs obvešča o različnih zneskih? 

Obvestilo objavljeno le teden pred rokom plačila

Na spletni strani eDavki je Durs sicer šele 8. maja objavil opozorilo in navodilo, kako pravilno izpolniti obrazec OPSVZ, da lahko zavezanci plačajo 316,86 evra socialnih prispevkov, kar je, kot pojasnjujejo, tudi pravilen znesek. Zakaj šele? Ker morajo biti vsi mesečni prispevki za socialno varnost za pretekli mesec (v tem primeru april) poravnani do vključno 15. v mesecu. In zagotovo je kar nekaj zavezancev prispevke vplačalo že pred 8. majem ...

In kaj je zapisal Durs v opozorilu in navodilu za oddajo obrazca? Izkaže se, da se ključ do uspešno oddanega obrazca skriva v polju 105 omenjenega obrazca. Polje 105 je bilo sicer že v preteklih mesecih navedeno na obrazcu, vendar brez prostora, kamor bi bilo mogoče vpisovati kakršne koli zneske (glej fotografija).

image

Na strani eDavki je zapisano: »Kot minimalna zavarovalna osnova na obrazcu OPSVZ se v letu 2014 (od aprila 2014 dalje to velja za vse samozaposlene zavarovance) upošteva mesečna minimalna plača za leto 2013, torej 783,66 evra (in ne mesečna minimalna plača za leto 2014, ki znaša 789,15 evra.  /.../ Pri vnosu podatkov v obrazec OPSVZ naj bodo zavezanci pozorni na pravilnost izpolnjevanja podatkov. V skladu z navodilom za izpolnjevanje tega obrazca mora zavezanec v polje 105 izpolniti znesek polne zavarovalne osnove, določene na podlagi 145. člena ZPIZ-2. To pomeni, da mora zavezanec, ki v skladu z določitvijo zavarovalne osnove po tem členu prispevke plačuje od minimalne plače v znesku 783,66 evra, ta znesek obvezno vpisati v polje 105.« (fotografija spodaj)

image

Torej vsi, ki v teh dneh oddajate obrazec OPSVZ in si vplačujete najnižje prispevke, lahko oddate obrazec, če sledite Dursovim navodilom. Za vse, ki ste že pred 8. majem vplačali minimalne aprilske prispevke za socialno varnost, pa počakajte na odgovore Dursa.  

Durs: Preplačila se lahko poračunajo v naslednjem mesecu image


Kaj smo vprašali Durs?

– Mar ni bilo obvestilo objavljeno malce pozno, glede na to, da je zadnji rok za plačilo mesečnih prispevkov za socialno varnost 15. v mesecu, hkrati pa Durs v zadnjem času strogo in hitro kaznuje vse zamudnike? Zakaj je do nepoenotenja podatkov sploh prišlo in zakaj na težavo zavezanci niso bili bolj zgodaj opozorjeni? S tem se namreč ustvarja le nepotrebna zmeda ...

– Kaj je z zavezanci, ki so pri plačilu upoštevali znesek 783,66 evra, na obrazcu OPSVZ pa zapisali 789,15 evra (da so obrazec lahko sploh oddali, kar jim zakon tudi predpisuje)? In kaj bo s tistimi, ki so aprilske prispevke plačali glede na letošnjo, torej višjo minimalno plačo? Bodo razliko dobili povrnjeno? Kako se bo to reševalo?

 

Deli s prijatelji