PRISPEVKI

Durs: Preplačila se lahko poračunajo v naslednjem mesecu

Objavljeno 13. maj 2014 22.36 | Posodobljeno 13. maj 2014 22.36 | Piše: T. L.

Samozaposleni, ki so za prispevke za socialno varnost za april, plačali več, lahko znesek preplačila v primeru predložitve popravka OPSVZ obrazca poračunajo pri plačilu obveznosti v naslednjem mesecu.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Včeraj smo pisali o težavah, na katere so naleteli vestni samozaposleni, ki so že v začetku maja vplačali 316,68 evra, kolikor znašajo aprilski prispevki za socialno varnost, in nato imeli težave pri oddaji obrazca OPSVZ prek sistema eDavki. Obrazec je bil namreč prenovljen, na kar so morali biti zavezanci pozorni ob vpisovanju podatkov (torej vpisu zneska minimalne plače).

Ob številnih primerih negodovanja zavezancev, ki so prišla tudi do našega uredništva, smo že v včerajšnjem članku zapisali, da davčna uprava z nepoenotenjem podatkov na svoji spletni strani in v sistemu eDavki ustvarja nepotrebno zmedo med zavezanci. Na Durs smo se obrnili tudi z vprašanji, zakaj je bilo obvestilo in navodilo, kako izpolniti obrazec OPSVZ in kateri znesek je veljaven, objavljen šele 8. maja, kar se zdi, kot smo zapisali, malce pozno.

Kdaj in kako so bili o spremembah obveščeni zavezanci 

Pri Dursu pa imajo drugačno mnenje. »Mnenja smo, da vaše navedbe glede poznega obvestila zavezancev niso upravičene. Da se za samozaposlene zavezance pri določitvi zavarovalne osnove za leto 2014 upošteva znesek minimalne plače za leto 2013, izhaja že iz Pravilnika o določanju zavarovalne osnove, ki je bil objavljen v Uradnem listu 89/13, dne 28. 10. 2013 (ki to jasno določa v 3. odstavku 13. člena). To pravilo je bilo nadalje upoštevano pri pripravi novega OPSVZ-obrazca, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 109/13, dne 23. 12. 2013 (da se upošteva minimalna plača za leto 2013, je navedeno v navodilu za izpolnjevanje polja 105 v obrazcu OPSVZ),« so na naša vprašanja odgovorili iz davčne uprave.

Dodajajo, da so obširna pojasnila glede vprašanja, kateri znesek minimalne plače (za 2013 ali 2014) posamezne kategorije zavezancev upoštevajo, na spletni strani objavili februarja letos.image

Še dodatno obvestilo 8. maja

Očitno pa kljub pojasnilom Dursa zavezancem spremembe pri oddajanju obrazcev niso bile najjasnejše.

Zakaj takšna ocena? Ker pri Dursu pojasnjujejo, da so 8. maja objavili obvestilo na strani eDavki o minimalni zavarovalni osnovi na OPSVZ v letu 2014 zaradi vprašanj ali pripomb ob oddaji obrazca: »Zaradi večjega števila prejetih vprašanj in pripomb ob oddaji OPSVZ-obrazca, da program ne sprejme pravilnega zneska minimalne plače, kar je bilo ugotovljeno kot posledica nepravilnega izpolnjevanja polj v obrazcu OPSVZ, s strani zavezancev, pa smo na sistemu eDavki objavili še kratko obvestilo o tem, kako morajo zavezanci pravilno izpolnjevati OPSVZ-obrazec, da jim program ne javlja napake glede upoštevanja zneska minimalne osnove 783,66 EUR.image

Ob tem pri Dursu še pojasnjujejo, da je bila že od vključno februarja 2014 dalje možna oddaja OPSVZ-obrazca z osnovo 783,66 EUR – za tiste zavezance, ki so davčni obračun dohodka iz dejavnosti za leto 2013 oddali že v januarju 2014 (ti so morali namreč prispevke po novi zavarovalni osnovi plačati že za februar 2014), in sicer ob pogoju pravilne izpolnitve OPSVZ-obrazca.image

Preplačilo lahko poračunate pri naslednjem plačilu obveznosti 

In kako bo Durs obravnaval zavezance (samozaposlene), ki so pri plačilu upoštevali znesek 783,66 evra in na obrazcu izpolnili 789,15 (da so obrazec lahko sploh oddali)? In nadalje tudi tiste, ki so aprilske prispevke plačali glede na višjo (letošnjo) minimalno plačo?  

»Davčni organ sicer takšnega obračuna prispevkov, na katerem je vpisana zavarovalna osnova 789,15 evra, ne zavrne, ker zavezanec za prispevke (samozaposleni) lahko plača prispevke tudi od osnove, ki je višja od tiste, ki mu je določena na podlagi doseženega dobička v preteklem letu. Če pa zavezanec v tem primeru želi prispevke plačati od zneska 783,66 evra, lahko uveljavlja možnost vložitve popravka obračuna,« odgovarjajo na Dursu.

Davčni organ lahko zavezancu povrne preveč plačane prispevke po prvotno predloženem obračunu prispevkov. Ker pa gre v aprilskem primeru za zelo majhno razliko v obračunanih prispevkih (1,36 evra), pa pri Dursu predlagajo, da zavezanci ta znesek preplačila (v primeru predložitve popravka OPSVZ-obrazca) poračunajo pri plačilu obveznosti v naslednjem mesecu. Ob tem še dodajajo, da se znesek navedene razlike v prispevkih nanaša le na prispevke za PIZ, starševsko varstvo in zaposlovanje, medtem ko je osnova za prispevke za zdravstveno zavarovanje v vsakem primeru enaka, saj je v skladu s zakonom o zdravstvenem zavarovanju določena v minimalnem znesku 60 % povprečne plače, ki znaša 913,91 evra.

Deli s prijatelji