UKOM

Sredstva za socialno državo »le« naraščala, potrebne so reforme

Objavljeno 17. november 2012 20.41 | Posodobljeno 17. november 2012 20.40 | Piše: S. U., STA

Vlada s predlaganim proračunom za leto 2013 še naprej posveča poseben poudarek socialni državi.

LJUBLJANA – Proračunska sredstva za zagotavljanje socialne države so zadnje desetletje naraščala, opozarjajo v Uradu Vlade RS za komuniciranje (Ukom). Vlada s predlaganim proračunom za leto 2013 še naprej posveča poseben poudarek socialni državi. Da bi lahko bilo tako tudi v prihodnje, pa je treba sprejeti nujne reforme, poudarjajo.

Sredstev za socialno državo 2,5-krat več kot leta 2002

Kot so sporočili iz Ukoma, je ena od ključnih prioritet vlade zagotavljanje ustrezne ravni socialne države, kar izhaja tudi iz predloga proračuna za leto 2013. Tako navajajo, da se je ob 46-odstotnem povečanju davčnih prihodkov glede na leto 2002 višina socialnih postavk iz predlaganega proračuna za prihodnje leto povečala nadproporcionalno. Tako bodo prispevki za brezposelne ob slabi desetini višji brezposelnosti v letu 2013 znašali 2,5-krat več oziroma za 143 odstotkov več, kot so znašali leta 2002. Sredstva za socialno varnost so se v zadnjem desetletju podvojila in znašajo skoraj 300 milijonov evrov, za 55 odstotkov pa bodo višja tudi sredstva za izvajanje družinske politike, so navedli v Ukomu.

Treba je sprejeti nujne reforme

Reformni paket poleg pokojninske reforme in reforme trga dela zajema tudi zakon o državnem holdingu, zakon o stabilizaciji bančnega sistema in posamezne pakete za spodbujanje ugodnejšega poslovnega okolja z manj administrativnimi bremeni, so navedli. Le s pravočasno uveljavitvijo vseh naštetih ukrepov bo mogoče spodbuditi gospodarski razvoj in rast zaposlenosti, zaustaviti trend padanja pokojnin ter mladim omogočiti nova in varnejša delovna mesta, so še poudarili v Ukomu.

Danes so sicer v središču Ljubljane potekale množične demonstracije proti načinu reševanja krize.

 

Deli s prijatelji