30 TISOČ

FOTO: Štrukljevo sporočilo Janezu Janši

Objavljeno 17. november 2012 11.06 | Posodobljeno 17. november 2012 14.59 | Piše: D. P., STA

Na Kongresnem trgu je bil postavljen oder, na katerem so se zvrstili številni govorniki, po nekaterih ocenah se je zbralo okoli 20 tisoč protestnikov.

LJUBLJANA – »Gospod Janša, ne iščite luči na koncu predora – luč je na učiteljevem oknu,« je na svoj transparent zapisal Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata Sviz, ki se je udeležil današnjih demonstracij v Ljubljani. Namen protestnikov je bil izraziti nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom. »Ti fakini so vse pokradli,« pa je za Radio Slovenija povedal eden od ogorčenih upokojencev. Protesti so potekali od 11. do 13. ure.

Na Kongresnem trgu je bil postavljen oder, na katerem so se zvrstili govorniki, med njihovimi govori pa je bilo poskrbljeno za glasbene vložke.

13.35:
Po protestu je svoje povedala še policija: »Neposredno varovanje shoda je opravilo okoli 400 policistov iz različnih služb policije (prometni policisti, konjeniki, kriminalisti, policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov). Po doslej zbranih podatkih večje kršitve javnega reda nismo zaznali.« Policisti pa so zaradi uporabe pirotehnike (bakle) posredovali na Prešernovem trgu.

image

12.55:
Če je rezanje socialne države, uničevanje javnih storitev, zniževanje plač in odpuščanje vse, kar je vlada sposobna storiti, če nima pozitivnega programa, za katerega bi pridobila soglasje večine, Štrukelj predsedniku vlade Janezu Janši sporoča, da je ta trenutek pravi za to, da si poišče delo, ki ga zmore in ki ne bo škodilo drugim.

Udeležence demonstracij je pozval, naj ne nasedajo oblastniškim trikom. »Nismo ovce, da bi se vdano uklonili močni in vplivni manjšini, ki nas hoče žrtvovati za ohranitev svojih privilegijev,« je sklenil Štrukelj.

12.40:
»A čutite kemijo tu med nami? Skupaj lahko naredimo to državo spet našo. Dosti nam je tega. Šokiran si, ko spoznaš, da je treba za rešitev bančnega sistema le en teden. Vendar je potrebna državotvornost banke in politike. Potrebuješ le en sam ušiv teden, brez zakona ... Zakon o slabi banki je le orožje, da si nas podredijo! Državljani bomo poplačali štiri milijarde dolga! In ne samo to ... Vrnite delavcem tovarne. Ta politika je pripravljena narediti vse za uresničitev svojih sanj,« je povedal Tomaž Kumer, predsednik Sindikata KNG Slovenije.

12.31:
»Vsi na štrajk, da otroc´ ne bodo lač´n, vsi na štrajk, da združimo moči, da Slovenija na novo zaživi,« odmeva pesem na Kongresnem trgu.

12.25:
Alen Kliš v imenu dijakov: »Mi smo danes siti sranja! Današnji shod je resno opozorilo vladi in vsem organov, ki so šli predaleč! Že nekaj časa opozarjamo na to. A nas nihče ne jemlje resno. Nam je tega dovolj! Vzeli so nam malice in štipendije, našim staršem nižajo plače ali pa so brez dela. Država nam jemlje temeljne možnosti za razvoj, take prihodnosti si dijaki ne želimo. Zahtevamo boljši jutri. Kruljenje v naših želodcih je preglasno. Poslušajte nas danes, kajti jutri bo preglasno.«

12.10:
Miroslav Košuta je izrazil mnenje pesnikov in pisateljev: »Zahtevamo državo in oblast iz nas in za nas. Zahtevamo pošteno demokratično ureditev, zahtevamo oblast ljudstva.«

11.55:
»Politiki, ki bi morali biti v službi državljanov, so se obrnili proti ljudstvu,« je izrazila svoje razočaranje nad politično sceno igralka Lara Jankovič.

image

11.35:
Dušan Semolič je v govoru med drugim poudaril, da je treba ponoviti znano resnico – krize niso povzročile socialne pravice, temveč pohlepni kapital in pogoltnost po dobičkih. Takšno Evropo je po njegovem mnenju treba spremeniti v temeljih. Evropske države se moramo upreti alternativam, ki jih pošiljajo iz Bruslja, je pozval.

Po njegovem mnenju v Evropi umira demokracija, saj se priznava samo enkrat na štiri leta, in sicer ko gremo v nedeljo na volitve, medtem ko smo že v ponedeljek navadne marionete. Temu se je treba upreti, je pozval. Po njegovih besedah se je treba upreti tudi predlogom, ki prihajajo od delodajalcev, zahtevajočih ukinitev plačanega odmora za malico, dodatka na delovno dobo, znižanje bolniških nadomestil, odpravo konvencij mednarodne organizacije dela in drugih težko pridobljenih delavskih pravic.

Na twitterju lahko spremljate odzive in odmeve pod: '#solidarnaslovenija'.

»Vsi smo lahko zaposleni, samo če bi delodajalci znali deliti dobiček z nami,« pa je opozorila Mateja Kožuh Novak.

11.19:
Demonstranti so opremljeni s piščalkami in transparenti, s katerimi vladi med drugim sporočajo, da hočejo delo, ne brezposelnosti, ter da hočejo živeti in ne zgolj preživeti. Na transparentih so med drugim tudi napisi: »Vzemite mi vse, pa bo gospodarstvo cvetelo«, »Diplomo lahko kupiš, pameti pa ne«, »Kar Janša skuha, slaba juha« in »Slovenija je najbolj konkurenčna v korupciji«.

11.18:
Dušan Semolič javno poziva k uporu. »Delavci nismo blago!« rohni iz zvočnikov.

11.11:
»Zgolj ena informacija – predstavniki državnega zbora igrajo nogomet s hrvaškimi kolegi, « je odgovoril Goran Lukič na vprašanje, ali bodo danes na demonstracijah tudi predstavniki vlade ali parlamenta.

image
 

11.05:
»Zelo smo zadovoljni z odzivom, v tem hipu je težko dati oceno. Kongresni trg je poln,« se je pohvalil sindikalist Lukić. »Cilj je enoten – proti varčevalnim ukrepom smo. Strategije so drugačne,« je opisal boj za boljši jutri v pogovoru za Radio Slovenija.
 

Po nekaterih podatkih se je zbralo okoli 20.000 protestnikov, po drugih celo 30.000. Precej, tako pravijo sindikati, naj bi jih ostalo v prometni gneči pred Ljubljano.

10.57:
»Če nas ne bodo slišali, gremo naslednjič pred parlament,« je na Kongresnem trgu odločen sindikalist Štrukelj.

10.10
Na odru, na katerem sta napisa »Solidarna Slovenija« in »Proti uničevalnim ukrepom«, se bodo na demonstracijah med 11. in 13. uro zvrstili različni govorniki, že zdaj pa predvajajo glasbo.

10.05
Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je že uro pred začetkom demonstracij proti vladnemu načinu reševanja krize zbralo nekaj sto protestnikov iz vse Slovenije. Opremljeni so s piščalkami in s transparenti, s katerimi vladi med drugim sporočajo, da hočejo delo, ne brezposelnosti, ter da hočejo živeti in ne zgolj preživeti.

 

image

7.0010.00
Številni avtobusi s protestniki so že na poti v Ljubljano, kjer bodo danes množične demonstracije proti načinu reševanja krize. Med njimi je vsaj 70 avtobusov s člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), sicer pa organizatorji pred dogodkom o natančnejših številkah še ne govorijo.

Ste na demonstracijah? Pošljite nam svoje vtise, dobrodošle so tudi fotografije.

Deli s prijatelji