NOVELA

Spet obvezno izročanje in prevzemanje računov? Franc Breznik govori kar o davčnem fašizmu

Odbor DZ za finance je danes z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdil vladni predlog zakona o davčnem potrjevanju računov.
Fotografija: Franc Breznik. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Franc Breznik. FOTO: Zaslonski Posnetek

Odbor DZ za finance je danes z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdil vladni predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, ki s ciljem omejiti obseg sive ekonomije vnovič uvaja obvezno izročanje in prevzemanje izdanega računa za dobavo blaga oz. opravljeno storitev, ki ga je januarja lani odpravila vlada Janeza Janše.

Tudi globe za kupce

Predlog novele vnovič določa obveznost izročitve izdanega računa kupcu, ki je v Slovenji veljala od 2. januarja 2016 do 22. januarja lani, ko je v veljavo stopila novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Ta je določila, da mora davčni zavezanec izročiti račun kupcu v papirni obliki le, če to zahteva. Neizročitev računa kupcu bo skladno z načrti aktualne vlade spet davčni prekršek, za katerega se določi globa.

Prav tako predlog novele kupcu blaga oz. prejemniku storitev ponovno nalaga, da prevzame in zadrži izdani račun neposredno po odhodu iz poslovnega prostora zavezanca, pri čemer ga na zahtevo pooblaščene osebe predloži za namene nadzora. V tej luči na novo določa prekršek in globo za kupca, ki tega ne bi upošteval, in sicer v višini 40 evrov.

Končni cilj vladnega predloga je omejiti obseg sive ekonomije, zagotoviti pravično razporeditev davčnih bremen med davčne zavezance in stabilne davčne prihodke proračuna ter vzpostaviti pogoje za lojalno konkurenco na trgu.

Kot je menil državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, je odločitev Janševe vlade, da se odpove »pomembnemu elementu učinkovitega pobiranja davkov«, odprla »manevrski prostor za sivo ekonomijo«. Primerjava podatkov iz davčnih blagajn glede števila izdanih in potrjenih računov v letih 2019 in 2022 je namreč pokazala, da lani kljub sicer ugodni gospodarski aktivnosti število davčno potrjenih računov ni doseglo ravni iz leta 2019.

Državni svet proti, Breznik govori celo o davčnem fašizmu

Državni svet predlogu novele nasprotuje, je povedal državni svetnik Danijel Kastelic. Komisija za gospodarstvo, obrt, turizem in finance pri državnem svetu namreč po njegovih besedah ocenjuje, da mora biti odločitev o prevzemu računa v celoti prepuščena kupcu.

Močno kritični so bili tudi poslanci SDS. Rado Gladek je prepričan, da izdajanje računov dandanes ni več problem oz. da so težava le subjekti, ki sploh niso registrirani za prodajo. Poleg tega ga posebej moti prenašanje odgovornosti na kupca, ki mora »biti nek inšpektor, organ, ki se bori proti sivi ekonomiji«.

Njegov strankarski kolega Jožef Lenart je opozoril, da se Slovenija z ostrimi ukrepi vrača med države Balkana, medtem ko denimo ne Avstrija ne Madžarska ne poznata sankcij za kupca. Napovedal je še, da bo zategovanje davčnega primeža na koncu povzročilo več skrivanja prometa med podjetniki.

Franc Breznik. FOTO: Zaslonski Posnetek
Franc Breznik. FOTO: Zaslonski Posnetek

Najbolj oster pa je bil poslanec SDS Franc Breznik, ki je poteze vlade označil za davčni fašizem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije