NESOJENI MINISTER

Šoltes: Poleg zdravstvene reforme potrebujemo tudi politično

Objavljeno 21. januar 2014 12.19 | Posodobljeno 21. januar 2014 12.20 | Piše: Mo. S.

Igor Šoltes je kandidaturo za ministra za zdravje zavrnil, saj je mnenja, da zdaj ni čas za politično matematiko.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA – Novega ministra za zdravje še vedno ni, saj je Igor Šoltes predsednici vlade Alenki Bratušek in zdravniški stroki sporočil, da za ministra ne bo kandidiral – zaradi odzivov nekaterih članov koalicije, o čemer smo že poročali.image

Prepričan, da bi mu z dobro ekipo lahko uspelo

»Težave v zdravstvu se vlečejo predolgo, vsako odlašanje pomeni resno grožnjo pacientom,« je v ponedeljek povedal v Odmevih na nacionalni televiziji. Dodal je, da zdaj ni čas za strankarske interese in tovrstno politično matematiko. Na vprašanje, ali je bil prepričan, da lahko reši težave v zdravstvu, je odgovoril, da sam tega seveda ne bi mogel narediti, saj je treba imeti ekipo, ki se na stroko spozna. Glede na to, da je bila zdravniška stroka z njim pripravljena sodelovati, je mnenja, da bi skupaj lahko ponudili konkretni program in strategijo, kako težave v zdravstvu sanirati, a do tega ni prišlo.

Interes, da se nič ne spremeni?

»K sodelovanju je nujno treba povabiti tiste, ki želijo, znajo in morajo pomagati rešiti našo državo iz krempljev krize in krempljev botrov, ki jo obvladujejo,« še meni Šoltes. Po njegovem je nujno treba razkriti nekatere akterje, saj je morda interes tudi v tem, da se dejansko nič ne spremeni, da ostane status quo tudi na področju investicij in da gre še naprej veliko denarja, namenjenega zdravstvu, v zasebne žepe.

Politična volja namesto razkola

Žal mu je, da se je tako hitro pokazalo, da zdajšnja koalicija ni enotna pri pomembnih stvareh, ta enotnost pa se lahko prav hitro pokaže pri vsakem morebitnem kandidatu in pri konkretnih projektih. Namesto razkola v koaliciji v teh časih potrebujemo močno politično voljo, je prepričan in poudarja, da bi morala biti ena ključnih prioritet ravno zdravstvo, in to ne le na deklarativni, temveč tudi na konkretni ravni, ki zajema finance, zaveze in posledice.

Botre v zdravstvu je spoznaval na področju javnih naročil in upravljanja opreme, je povedal in dodal, da je na tem področju treba še ogromno raziskati. »Investicije v zdravstvu se ne končujejo v predvidenih rokih, dogajajo se aneksi na anekse,« je povedal. Po njegovem mnenju onkološki inštitut kar kipi od težav. Posebej je izpostavil področje javnih naročil, kjer je treba vzpostaviti ustrezne protokole in sisteme, pri tem pa politične matematike, ki bi se lahko, kakor se mu zdi, vsaj za hip umaknila, ne podpira.

Potrebujemo politično reformo

Za konec je pristavil, da ga zadnji dogodki prepričujejo, da je poleg zdravstvene reforme potrebna tudi politična.

Deli s prijatelji