TAJNE NALOGE

Kdo so zakulisni strici, ki bi izkoristili ministra Šoltesa

Objavljeno 20. januar 2014 11.14 | Posodobljeno 20. januar 2014 13.41 | Piše: K. K.

Kandidatura Igorja Šoltesa za ministra za zdravje je takoj razdelila zdravniško stroko.

Ena Šoltesovih tajnih nalog naj bi bila tudi pokritje lobističnih poslov Janeza Zemljariča in Boruta Miklavčiča znotraj zdravstva ...

LJUBLJANA – Za kandidaturo Igorja Šoltesa za ministra za zdravje naj bi bila vrsta skritih interesov. Po poročanju spletnega portala Požareport naj bi bili izkoristili celo kirurga Erika Breclja. Ta je ob Šoltesovem današnjem odstopu od kandidature za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da so botri iz ozadja zagotovo zadovoljni, da jim je uspelo sesuti Šoltesovo kandidaturo. Po njegovi oceni se je zdaj pokazalo, da prioriteta aktualne koalicije ni zdravstvo. Zato pričakuje, da bo vlada sporočila ljudem, da se bodo pravice v zdravstvu začele zmanjševati.

Razdeljeni zdravniki

Šoltesova kandidatura je po poročanju portala razdelila zdravniško sceno. Pomisleke imata sindikat Fides ter eden bivših liderjev Iniciative zdravnikov Danijel Bešič Loredan, ki je konec minulega leta skupaj s koprsko notarko Polko Boškovič

Brecelj razočaran nad Lukšičem

»To je žalostno,« je današnjo odločitev nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, da ne more sprejeti kandidature za ministra za zdravje, komentiral Brecelj.

Zdaj kirurg, ki je več let glasno opozarjal na težave v zdravstvu, pričakuje, da bodo ministra za zdravje postavili tisti 'botri iz ozadja', ki so sesuli Šoltesovo kandidaturo.

Razočaran je zlasti nad izjavami prvaka SD Igorja Lukšiča in nad to stranko na splošno: čeprav 'imajo polna usta' javno dostopnega zdravstva, je tak odnos po njegovih besedah skrb vzbujajoč in pelje v razpad sistema.

Brecelj je bil prepričan, da so v koaliciji 'toliko odrasli' in da so zadeve zlasti zaradi preiskav korupcije v zdravstvu že tako daleč, da se bodo nehali igrati ter uničevati in izčrpavati zdravstvo. A očitno še ni tako, je dodal.

Šoltes je namreč danes sporočil, da se je zelo jasno pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov. 

zapustil Šoltesovo društvo Verjamem. Del manipulacije naj bi bili tudi mediji, ki so minulo sredo popoldne promovirali Šoltesa, češ da ga podpira zdravniška stroka, pri tem pa konkretno navajali Iniciativo zdravnikov, čeprav se je že v torek vedelo, da je Iniciativa zdravnikov razpadla. Tako so menda nekateri zakulisni igralci pri tem zgolj surovo izkoristili dobronamernost in javnomnenjski ugled znanega kirurga Erika Breclja za medijski plasma Šoltesove ministrske kandidature.

Tajne naloge za lobistične posle

Na levici – naj spomnimo, da so se v SD zoperstavili Šoltesovi kandidaturiimage – je po poročanju Požareporta slišati, da bi bil Šoltes, če bi postal minister za zdravje, tudi izvrševalec »tajnih« nalog za pokritje zdravstvenih lobističnih poslov Janeza Zemljariča in Boruta Miklavčiča. Prav proti temu pa se že dalj časa bori Brecelj.

Razdeljeni v SD

A tudi v SD v nasprotovanju niso enotni. Portal poroča, da so v SD za Šoltesa isti ljudje, ki so pred zadnjimi volitvami predsednika republike navijali za Danila Türka in ne za nekdanjega predsednika SD Boruta Pahorja. Za Šoltesovo ministrsko kandidaturo naj bi lobirala tudi prvi človek olimpijskega komiteja Janez Kocijančič ter nekdanji predsednik zveze komunistov Andrej Marinc.

Deli s prijatelji