Šok za nekatere: Slovenci bogatejši od šejkov

Tudi Hrvati v šoku: Slovenci za 19 mest boljši na lestvici najbogatejših držav.
Fotografija: Na lestvici višje kot Katar FOTO: LEON VIDIC
Odpri galerijo
Na lestvici višje kot Katar FOTO: LEON VIDIC

Bo kar držalo, Slovenija pač ni država, na katero bi se kdo spomnil, ko bi iskal odgovor na vprašanje, katere so najbogatejše na svetu. Pa je! Portal Delo + Denar (Work & Money) ki deluje pod okriljem družbe Granit Media iz ameriškega San Francisca, je namreč Slovenijo na lestvici Kluba 50 najbogatejših držav na svetu uvrstil na 30. mesto. Zanimivo, enajst mest pred gromozansko Kitajsko in 19 mest pred južno sosedo Hrvaško, eno mesto pred Madžarsko in tri mesta višje kot naftni Katar. Italija nam beži za 15 mest, severna soseda, Kurtzeva Avstrija, pa za 14.

Češka za Slovence raj

Meril, po katerih so se ravnali avtorji, je precej, osrednja sporočilna nit lestvice pa je dejstvo, da očitno ni vse v denarju. Primer je odnos med Slovenijo in bogatim Katarjem. Obmorski emirat v jugozahodni Aziji na Bližnjem vzhodu je znan po skrajni obliki islama, ki se imenuje vahabizem, in je na vseh lestvicah po ustvarjenem BDP na prebivalca med prvih deset svetovnih gospodarstev. Vendar, pozor: slovenska povprečna letna plača na podlagi podatkov avtorjev lestvice znaša 37.322 ameriških dolarjev, bruto, seveda (34.036 evrov), to pa je za 364 dolarjev (331 evrov) več, kot znaša povprečna plača v 2,8-milijonskem emiratu. Slovenija je po prepričanju avtorjev tudi boljša od marsikatere države (vključno s Katarjem, Kitajsko in Hrvaško) po socialnih pravicah, manjših socialnih razlikah, enakomernejšem dostopu do zdravstvenih storitev in razmeroma kakovostnem izobraževanju. Torej: »Če niste šejk, boste v Sloveniji živeli bolje kot v Katarju,« sporočajo s portala Work & Money. Je pa tudi res, kot je še razvidno, da bi Slovenci, če bi živeli na Češkem, živeli še bolje, ne glede na to, da je povprečna češka plača za skoraj 10.000 ameriških dolarjev (9116 evrov) nižja od povprečne letne slovenske.


Sicer pa so prve tri države na lestvici Kluba najbogatejših Nemčija (1. mesto), Švica (2. mesto) in Združene države Amerike, ki so uvrščene pred Japonsko in Nizozemsko.

V OECD jih ne spustimo

Slovenija pa je članica še enega kluba, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), mednarodne gospodarske organizacije razvitih držav, ki sprejemajo načela predstavniške demokracije in svobodnega trga. V njem je zdaj 37 držav, Slovenija je članica od leta 2010 in bo letos praznovala desetletnico. Država zanj plačuje nekaj čez dva milijona evrov članarine.
Je pa Slovenija kot članica omenjenega kluba najbolj razvitih držav v sporu s Hrvaško, ker ji nikakor ne da soglasja za vstop. »Slovenija članstvu Hrvaške nasprotuje, češ da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločitve o meji med državama krši načelo vladavine prava. To pa je pogoj za članstvo,« izvemo od visokega predstavnika slovenske oblasti. Hrvati so zaradi tega jezni, še
...
...
ne tako davno so se pristopu Hrvaške v OECD uprle tudi Združene države Amerike, ki slovenski južni sosedi očitajo nerešeno vprašanje vrnitve premoženja judovskim organizacijam na Hrvaškem, nacionaliziranega med drugo svetovno vojno in po njej, navedbe o zanikanju holokavsta ter diskriminacijo Srbov in Romov. Omenjane so kršitve pravic žensk, otrok in pripadnikov skupnosti LGBT, slabosti pravosodja, korupcija ... In zato pravzaprav niti najmanj ne preseneča, ko so hrvaški kolegi v enem od besedil o podatkih zapisali, da »Hrvaško malce presenečajo visoke uvrstitve nekaterih držav, še posebno Slovenije, vendar predvsem zaradi lastne zavisti«. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije