KDO BO KOGA

To so trije, ki želijo postati državni sekretarji pri predsednici vlade

Objavljeno 20. marec 2014 14.00 | Posodobljeno 20. marec 2014 14.00 | Piše: K. K.

Predsednica vlade ni zavezana izbrati nobenega od njih, ampak se lahko odloči za četrtega.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek ima od včeraj tri kandidate za novega državnega sekretarja. To so Jan Škoberne, Kamal Izidor Shaker in Žiga Vavpotič. Vsi trije so premierki poslali svoje življenjepise in čakajo, da jih povabi na pogovor, pravijo naši viri, saj naj bi se odločila »kmalu«. Premierka je po nasvet in kandidate včeraj odšla na svet vlade za mladino, imena trojice pa so objavili na twitterju. O zasedanju smo poročali že na povezavi

Izbere lahko četrtega

Naši viri pravijo, da sicer premierka ni zavezana izbiri katerega koli od včeraj evidentiranih mladcev, ampak lahko imenuje koga četrtega. A dodajajo, da bi to pomenilo nezaupnico oziroma »zaušnico« vsem včeraj prisotnim predstavnikom mladinskih organizacij, ki so uskladili trojko za ožji izbor. Premierka naj bi se odločila do konca meseca. Med kandidati se omenjajo še Mitja Urbanc, Uroš Skrinar in Tea Jarc, ki pa menda zanimanja za visoko funkcijo niso izkazali.

Sicer pa, tako naši viri, še ni popolnoma jasno, ali bo urad za mladino z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport res prenesen v kabinet predsednice vlade. Ideja je v preteklih mesecih dvignila že veliko prahu, zdaj pa se pojavljajo tudi špekulacije, da bo premierka ravnala podobno kot v primeru Andreje Kert. Vlada jo je 1. marca na predlog predsednice vlade imenovala za državno sekretarko v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, hkrati pa jo je razrešila s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Naši viri pravijo še, da ima vsak od predlaganih kandidatov tudi kakšen manko. Škoberne je aktiven politik, Shaker nima univerzitetne izobrazbe, Vavpotič pa je oddaljen od delovanja študentskih organizacij.

Deli s prijatelji