JAVNOMNENJSKA ANKETA

Smo Slovenci naklonjeni posebni misiji v Ukrajini? To kažejo ankete

Več kot polovica vprašanih je dejala, da obisk premierja Janše v Kijevu ni bil pravilna poteza.
Fotografija: Slovenski premier na obisku v Kijevu. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters
Odpri galerijo
Slovenski premier na obisku v Kijevu. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters

Medijska hiša Pop TV in agencija Mediana sta danes objavili rezultate ankete, v kateri so Slovence spraševali, kaj menijo o štirih najodmevnejših odločitvah premierja Janeza Janše in slovenske vlade, povezanih z vojno v Ukrajini.

Na vprašanje, ali je bilo prav, da je Janša kljub varnostnim tveganjem obiskal Ukrajino, je 52 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se jim je to zdela napačna odločitev, 27 odstotkov pa, da je bilo to pravilno dejanje. 15 odstotkov je bilo neodločenih, šest odstotkov jih je odgovorilo z »ne vem«.

Proti zaprtju zračnega prostora

Prav tako se precejšnji delež vprašanih ni strinjal s tem, da naj se v Kijev vrne diplomatsko predstavništvo Slovenije. 48 odstotkov jih je bilo proti, 24 odstotkov neodločenih. Šest odstotkov ljudi je odgovorilo z »ne vem«, 22 odstotkom pa se je zdelo, da je pošiljanje diplomatskega predstavnika Slovenije v Kijev pravilna odločitev.

Da bi Slovenija Ukrajini morala poslati del svojega orožja, je menilo 24 odstotkov ljudi, 22 odstotkov je bilo neodločenih, polovica vprašanih pa je bila proti.

Tudi pri vprašanju o zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino je bila skoraj polovica vprašanih (47 odstotkov) proti, 20 odstotkov je bilo neodločenih, četrtina pa je takšno potezo podprla.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije