POSLEDICA COVIDA

Znana Slovenka opozarja na zoprnijo po prebolelem covidu: ste vedeli zanjo?

Po prebolelem covidu je opazila, da se ji lušči koža na dlaneh.
Fotografija: Dr. Mateja Logar. FOTO: Igor Mali, Delo
Odpri galerijo
Dr. Mateja Logar. FOTO: Igor Mali, Delo

Covid 19 je virusno obolenje, posledice, ki jih ta nalezljiva bolezen povzroča, pa so številne. Obstajajo znaki, ki nas opozarjajo, da smo okuženi in tudi, da smo bili okuženi. Eden od takih učinkov po prebolelem covidu je tudi luščenje kože na dlaneh, na kar je opozorila strokovnjakinja za medije Nina Gaspari. »Po prebolelem covidu opažam, da se mi je začela lupiti koža na dlaneh. Berem, da je to lahko ena od posledic. Pa me zanima, ali kdo pri nas spremlja in beleži takšne informacije in bi prišle prav.« S tem zapisom se je obrnila na NIJZ.

Z vprašanjem o luščenju kože po prebolelem covidu smo se obrnili tudi na infektologinjo Matejo Logar, ki zdravi bolnike s covidom. Dejala nam je, da so po covidu opisane tudi kožne manifestacije, vključno z luščenjem dlani. »Do luščenja kože na dlaneh lahko pride tudi pri drugih okužbah, najbolj značilno po streptokokni angini oziroma škrlatinki, lahko pa tudi pri okužbah z virusom kokseki (coksackie) B, virusom Epsteina in Barrove, ošpicah, virusom citomegalije, virusom hepatitisa B in človeškim herpesvirusom 6.«

NIJZ prejel nekaj prijav

O težavah z luščenjem kože po cepljenju Logarjeva ni slišala. »V literaturi opisujejo med kožnimi reakcijami predvsem različne oblike alergijskih reakcij po cepljenju, opisani so še primeri levkocitoklastičnih vaskulitisov in imunskih tromobocitopenij. Opisov luščenja kože po cepljenju v večjih nacionalnih serijah, ki so objavljene, niso opisovali,« je zapisala. Na NIJZ so nam potrdili, da so prejeli nekaj prijav, kjer so pacienti poročali o težavah s kožo po cepljenju, ki so tudi navedene v poročilih, kjer spremljajo neželene učinke po cepljenju. Dodajajo pa, da posebnosti ob luščenju kože niso prejeli oziroma zaznali. Vsa poročila o spremljanju neželenih učinkov so dostopna na spletni strani NIJZ.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije