POMAGAJMO!

Skrušena Renejeva mamica: ZZZS nas je zavrnil!

Objavljeno 09. maj 2014 22.12 | Posodobljeno 09. maj 2014 22.13 | Piše: Mo. S.

Če bi ortopedska klinika ocenila, da je zdravljenje, ki so ga predlagali starši, smiselno, bi zavod kril vse stroške, tako pa je družinica prepuščena sama sebi.

Rene Muhamed je poln življenja.

LJUBLJANA – Poročali smo o malem borcu Reneju Muhamedu Taliću iz Renč pri Novi Gorici, ki se je rodil z deformacijo desne nogice.image Potem ko slovenski ortopedi predlagali amputacijo, se je njegova mamica Amela Talić obrnila v tujino, a za zahtevno operacijo potrebuje 180.000 evrov. Reneja bi junija v Milanu lahko operiral ameriški zdravnik Dror Paley, ki zagotavlja popolno okrevanje, a družinica mora stroške operacije poravnati kmalu.

Kot je za Pop TV pojasnila Renejeva mamica, morajo v 10 dneh zbrati 90.000 evrov za akontacijo (preostalo polovico pa nekoliko kasneje), za zdaj pa imajo 40.000 evrov. Če bo operacija v Milanu splavala po vodi, ostane še operacija na Floridi, ki pa bo, razumljivo, še dražja. »Če odrežejo nogo, potem nimajo več česa popravljati,« je skrušena Amela.

Zavod jih je zavrnil, dal ne bo niti centa

Za poravnavo stroškov se je obrnila tudi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), od koder pa so ji ravno danes sporočili, da so njihovo prošnjo zavrnili, saj da do povračila stroškov niso upravičeni, kar je žalostna mamica objavila tudi na facebooku. Kot so pojasnili v UKC Ljubljana, so zavarovanci do bolnišničnega zdravljenja v tujini upravičeni le, kadar so doma (v Sloveniji) izčrpane vse možnosti zdravljenja, od zdravljenja v tujini pa se pričakuje izboljšanje zdravstvenega stanja. 


Kako lahko pomagate?

  • Nakazilo na račun Lions kluba Vogrsko: SI56 0475 0000 0454 884; sklic SI00 2024-001. Pripišite: donacija za Reneja.
  • Nakazilo na TRR: SI 56 2900 0003 2052 246 pri UniCredit Banka Slovenija d.d., Rene Muhamed Talić, Martinuči 2, 5292 Renče. Swift: BACXSI22 (za nakazila iz tujine). Namen: za operacijo.
  • SMS-sporočila (Društvo Vesele nogice): vtipkate NOGICE in pošljete na 1919 za 1 evro donacije ali pa NOGICE5 na številko 1919 za donacijo v vrednosti 5 evrov.

Konzilij: dolgotrajni postopki, nezanesljivi rezultati

V pojasnilu so dodali, da bolezen fibularno hemimelijo zdravijo v skladu s smernicami krovnega evropskega združenja za otroško ortopedijo, ki so osnovane na znanstveno potrjenih metodah. »Metoda zdravljenja nepravilnosti lokomotornega sistema z zunanjim obročastim fiksaterjem po Ilizarovu je že dolgo v veljavi in jo tudi mi uporabljamo,« so še zapisali in dodali, da je dr. Paley to metodo razširil na paleto težkih prirojenih anomalij (tudi odsotnost mečnice), vendar pa njegova metoda pri konkretnem tipu ni doktrinarno sprejeta. »Postopki so namreč dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacija zunanjega fiksaterja, trajajo do konca rasti, rezultati pa so nezanesljivi. Zato metoda dr. Paleyja v Evropi ni bila uvedena, preizkušena in ovrednotena,« so zapisali v konziliju ortopedske klinike. Zavod za zdravstveno zavarovanje jih je o konkretnem primeru vpraševal in dobil enak odgovor – zato je sledila zavrnitev kritja stroškov operacije.

Če bi klinika ocenila, da je zdravljenje, ki so ga predlagali starši, smiselno, bi zavod kril vse stroške, a mnenje strokovnjakov ni takšno …

Deli s prijatelji