Predstavitvena informacija

Skrbno s hrano! Denarnica vam bo hvaležna, družba pa tudi

Slovenci v povprečju zavržemo kar 40 % hrane, ki je še vedno užitna. Nedvomno se je tudi vam že zgodilo, da je hrani v vaši shrambi ali hladilniku potekel rok uporabe, čeprav to ni bil vaš namen.
Fotografija: FOTO: Hofer
Odpri galerijo
FOTO: Hofer

Kako poskrbeti, da do tega ne pride, predvsem pa kako podaljšati svežino in uporabnost živil, vam pri HOFERju svetujejo v okviru projekta »Hrana na dobri poti«, ki ga izvajajo v sklopu lastne iniciative Danes za jutri z jasnim namenom – zmanjšati količino odpadne hrane v trgovinah in gospodinjstvih, presežke pa usmeriti v roke pomoči potrebnih.

Z zavrženo hrano gospodinjstva na leto izgubljajo na stotine evrov. A na težavo je treba gledati večplastno, saj odpira tudi okoljska in moralna vprašanja. S tem ko zavržemo živilo, poleg surovine zavržemo tudi energijo, čas in znanje, vloženo v pripravo živila. O tem HOFER ozavešča s projektom Hrana na dobri poti, ki ga izvaja v okviru lastne iniciative Danes za jutri. Poleg odgovornega ravnanja s hrano v trgovinah želijo s projektom spodbuditi tudi potrošnike, da skrbno ravnajo s hrano.

Zlata pravila za manj odpadne hrane

Velike spremembe lahko naredimo že z majhnimi koraki, zato pri HOFERju kupcem na svoji spletni strani tudi svetujejo, kako ustrezno shranjevati živila in podaljšati njihovo uporabnost. Strnemo jih lahko v pet zlatih pravil:

  • Skrbno načrtujte obroke – nakupi naj se prilagajajo družinski dinamiki.
  • Ustrezno shranjujte živila – tako poskrbite za njihovo svežino, varnost in kakovost.
  • Uporabite preostanke hrane – preizkusite ustvarjalnost in poiščite recepte za pripravo novih jedi iz surovin, ki ste jih doslej imeli za odpadne.
  • Nadzorujte stanje v hladilniku – izdelke tik pred iztekom roka uporabe uporabimo prednostno, lahko jih tudi predpripravite in zamrznete za kasnejšo uporabo.
  • Preverite, ali je živilo uporabno tudi po preteku roka uporabnosti »uporabno najmanj do« – senzorično ocenite, ali je živilo še uporabno.
  • Hrano podarite – če opazite, da zaloge živil ne boste pravočasno pojedli, jo še pred iztekom roka podarite. Kar je za nekoga višek, je lahko za drugega veselje!

Na HOFERjevi spletni strani najdete še več nasvetov, kako podaljšati uporabnost živil.

Za čim manj zavržene hrane

Pri HOFERju s številnimi ukrepi, kot sta premišljen sistem naročanja in dovršen logistični sistem, zagotavljajo, da so presežki, ki se ustvarjajo v trgovinah, minimalni. Določene količine živil, ki vseeno ostane neprodana, pa ne zavržejo, temveč poskrbijo, da gre v prave roke. Od leta 2017 jih v okviru projekta Donirana hrana razdeljujejo pomoči potrebnim. Hrano donirajo vse trgovine HOFER po Sloveniji, mesečno pa v roke več kot 10.000 socialno ogroženih posameznikov in skupin razdelijo povprečno 60 ton hrane. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta je HOFER razdelil 500 ton hrane, od leta 2017 pa kar več kot 2000 ton presežne hrane.


Naročnik oglasne vsebine je HOFER

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije