SPRTI ROMI

Samo čakajo, kdaj bo počilo

Policisti poskušajo spraviti sprti romski družini. Hišne preiskave neuspešne.
Fotografija: Hišne preiskave v Beltincih in Dokležovju je opravljalo več deset policistov. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Hišne preiskave v Beltincih in Dokležovju je opravljalo več deset policistov. FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Tresla se je gora, rodila se je miš, bi najlažje zapisali ob skromnem izkupičku nedavnih hišnih preiskav v romskih naseljih v Beltincih in Dokležovju. Nanjo so jih napeljale grožnje med romskimi družinami in sumi o trgovanju z orožjem, zato so pričakovali precejšen izkupiček, našli pa zgolj eno pištolo in še zanjo morajo ugotoviti, ali je sploh pravo strelno orožje ali morda plastična igrača. Našli so še tri oziroma štiri kose hladnega orožja, kot so teleskopske palice, gumijevke in noži, ter manjšo količino prepovedane droge.

Preiskave je policija opravila na podlagi sodne odredbe, akcija pa je v obe naselji prinesla precej nemira in negodovanja. V eni od hiš v Dokležovju, ki so jo policisti preiskali, nam je sogovornica zagotovila, da orožja pri njih ni bilo: »Policija je opravljala preiskavo v zvezi z nekim orožjem, ampak mi ga nimamo. Pravzaprav nimamo denarja niti za hrano, ne pa da bi imeli za orožje.« Podobno trdi občanka iz Beltincev: »Ničesar niso našli. Prileteli so noter in spodili otroke s postelje, spravila sem jih v kuhinjo in takoj so začeli policijsko preiskavo glede orožja, ki naj bi ga imel moj mož.« Ena od občank je dodala, da so policisti odkrili le plastične pištole, s katerimi so se igrali otroci.

Tomislav Habulin, komandir Policijske postaje Murska Sobota FOTO: Oste Bakal
Tomislav Habulin, komandir Policijske postaje Murska Sobota FOTO: Oste Bakal




V ozadju zgodbe se menda skriva spor med romskima družinama iz omenjenih naselij. Po neuradnih podatkih je prijavo, ki je bila povod za preiskavo, podala dokležovska družina. Ta je trdila, da so v Beltincih preprodali pošiljko orožja. Spor se je stopnjeval, padale pa naj bi celo grožnje s smrtjo in požigom hiše. »Pravijo, da nas bodo postrelili. Vsak večer strašijo otroke, vse noči prebedimo, včasih smo bili pokonci do štirih, ker smo čakali, ali bo res počilo,« so razlagali v Dokležovju. To se ni zgodilo, a kot kaže, se zadeva ni umirila, saj so Romi trmasti in nepripravljeni na kompromise in popuščanja, še zlasti če jim kdo grozi.



Za izboljšanje odnosov in razrešitev konflikta bi morala več narediti tudi lokalna skupnost, ob tem si policisti že dolgo prizadevajo s spodbujanjem k mediacijskim pogovorom. »Že ves čas izvajamo preventivne aktivnosti in jih bomo še naprej. Ena izmed oblik v skupnosti usmerjenega dela in preventive je tudi tako imenovana mediacija med recimo sprtimi stranmi. Toda če želimo, da je ta mediacija uspešna,morata biti obe strani za to,« nam je povedal komandir PP Murska Sobota Tomislav Habulin, ki srž spora vidi v reševanju komunalnih, socialnih in drugih težav teh ljudi. Vsekakor pa bi najraje sprte in zamerljive Rome spravil za skupno mizo, kjer bi spore najlažje zgladili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije