DIREKTIVA

S prepovedjo močnih sesalnikov proti ceneni kitajski robi

Objavljeno 08. september 2014 21.30 | Posodobljeno 08. september 2014 21.30 | Piše: Mo. S.

»Na ta način se zastareli in neučinkoviti modeli poslavljajo iz trgovin, zaradi tega pa je raba energije v gospodinjstvih tudi nekoliko racionalnejša,« poudarja Tomislav Tkalec iz društva Focus.

LJUBLJANA – Od 1. septembra velja evropska direktiva, po kateri je dovoljena izdelava in prodaja le tistih sesalnikov, ki niso močnejši od 1600 vatov, od septembra 2017 pa ne močnejši od 900 vatov, o čemer smo sicer že poročali.image Obenem morajo biti sesalniki opremljeni z novo energijsko nalepko. Čeprav je glavni cilj nove zakonodaje znižati porabo energije, se mnogi vprašujejo, ali je smiselno, da se EU ukvarja prav s sesalniki, in za koliko se bo poraba energije s tem ukrepom sploh zmanjšala.

Adijo, glasni in neučinkoviti sesalniki

Za mnenje o direktivi smo prosili tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj. Tomislav Tkalec, vodja programa Energija, nam je pojasnil, da gre pri tej direktivi za sesalnike, ki so glasni in neučinkoviti. »Zaradi tega pravila bodo novi sesalniki v povprečju za 63 odstotkov učinkovitejši, zaradi česar bodo računi gospodinjstev za električno energijo v EU nižji za tri milijarde evrov na leto – te številke je potrdila tudi Evropska komisija,« nam je zaupal.

Direktiva bo, tako zatrjuje Tkalec, vplivala na kar 54 milijonov enot sesalnikov, ki jih vsako leto prodajo v Evropi.


Kako brati novo energijsko nalepko?

Na nalepki so vsi pomembni podatki: barvna energijska lestvica in dosežen energijski razred (najboljši je A, najslabši G), učinkovitost zadrževanja prahu, razred učinkovitost čiščenja trdih talnih površin in razred čiščenja tekstilnih talnih oblog, povprečna poraba energije na leto v kWh ter glasnost sesalnika v decibelih.

Omejila se bo prodaja poceni in neučinkovitih modelov

»Pravila uvajajo zgornjo omejitev glede letne porabe električne energije, minimalnih zahtev glede pobiranja praha, standarde za maksimalne emisije praha iz sesalnikov ter maksimalno stopnjo glasnosti. Nadaljnji standardi, ki bodo začeli veljati leta 2017 bodo zagotovili še minimalno življenjsko dobo sesalnika,« nadaljuje Tkalec in dodaja, da se bo z uveljavitvijo zakonodaje omejila prodaja poceni in neučinkovitih, zlasti kitajskih modelov, ki so v zadnjih desetletjih vse pogostejši tudi na evropskem trgu. A obenem so povzročili tudi podvojitev porabe električne energije teh naprav.

Proizvajalci, ki so manj konkurenčni, oziroma tisti, ki proizvajajo poceni in neučinkovite naprave, se otepajo kakršnih koli omejitev in regulacije.

Prihranek: 14 evrov na gospodinjstvo na leto

»Učinkovitejši sesalniki bodo zmanjšali račun za električno energijo za 14 evrov na gospodinjstvo na leto. EU bo zaradi tega prihranila 19 TWh električne energije na leto, kar je približno enako kot letna poraba celotne Belgije ali Avstrije ali Grčije,« še pravijo izračuni, bodo pa novi standardi po mnenju Tkalca pozitivno vplivali tudi na zaposlovanje, zlasti v manjših in srednje velikih podjetjih.

Ne gre le za sesalnike

Nova pravila EU so v javnosti povzročila kar nekaj negodovanja, saj se mnogi vprašujejo, ali ne bi bilo morda boljše, da bi se EU ukvarjala s čim pomembnejšim kot z energetsko učinkovitimi sesalniki. Tkalcu iz društva Focus se ukrep EU zdi smiseln, obenem pa je del širše slike, saj se postopoma omejuje poraba energije velike večine naprav, ki jih imamo v gospodinjstvih. »Na ta način se zastareli in neučinkoviti modeli poslavljajo iz trgovin, zaradi tega pa je raba energije v gospodinjstvih tudi nekoliko racionalnejša,« poudarja Tkalec.

Direktiva, ki zajema sesalnike, tako ni edina, temveč se EU energetske učinkovitosti loteva na več področjih. »Treba je racionalizirati porabo, kjer se le da. Obenem menimo, da takšni ukrepi nimajo škodljivih posledic na potrošnike, saj bodo ti zaradi prihrankov oziroma manjše porabe učinkovitejših naprav na boljšem, ker bodo prihranili pri računih za električno energijo,« je sklenil Tomislav Tkalec.

Deli s prijatelji