DIREKTIVA

Močnim sesalnikom je odklenkalo

Objavljeno 03. september 2014 13.44 | Posodobljeno 03. september 2014 13.44 | Piše: Mo. S.

Glavni cilj direktive je znižati porabo električne energije v celotni EU, sicer pa močan motor še ne pomeni učinkovitega čiščenja.

Različne barve, vzorci in debeline nudijo veliko možnosti, vzdrževanje pa ni tako zahtevno, kot se morda zdi.

LJUBLJANA – Od ponedeljka velja nova evropska direktiva. Sesalniki morajo biti označeni z novo energijsko nalepko, po novem pa je dovoljena izdelava in prodaja le tistih sesalnikov, ki niso močnejši od 1600 vatov, od septembra 2017 pa ne močnejši od 900 vatov.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zatrjujejo, da to večjih sprememb niti ne prinaša, saj je še vedno dovoljena prodaja zalog sesalnikov, ki tem pravilom ne ustrezajo, so pa nova pravila vzbudila nekaj razburjenja.

Koliko energije bomo prihranili?

Glavni cilj direktive je seveda znižati porabo električne energije v celotni EU. Strokovnjaki so izračunali, da bodo v povprečnem gospodinjstvu za sesanje po novem porabili 62 kWh, od septembra 2017 pa le še 43 kWh – če bodo seveda uporabljali sesalnik, izdelan po novih pravilih. Z novimi sesalniki naj bi do leta 2020 prihranili 19 teravatnih ur na leto, kar je toliko energije, kot je v letu dni porabi 5,5 milijona gospodinjstev.


Izvzeti so ...

Nova pravila veljajo le za talne sesalnike, torej so sesalniki z baterijo, robotski sesalniki, sesalniki za mokro sesanje, sesalniki, namenjeni industrijski rabi, in naprave za poliranje tal, iz novih pravil izvzeti.

Močan motor še ne pomeni učinkovitega čiščenja

Novi standardi določajo tudi boljše odstranjevanje prašnih delcev, manj izpustov in daljšo življenjsko dobo sesalnikov. Pri ZPS ob tem pojasnjujejo še, da večja moč sama po sebi ne pomeni tudi boljšega čiščenja. Priključna moč pove le, koliko energije sesalnik porabi v časovni enoti, med najboljšimi sesalniki pa so se, zanimivo, znašli tudi sesalniki z močjo 1200 vatov in manj (takšni, ki ustrezajo novim pravilom). Ne moč motorja, za učinkovito čiščenje je pomembna »celotna zasnova sesalnika, tudi pot izsesanega zraka, učinkovitost filtrov, tesnjenje naprave, oblikovanje krtač in ostalih nastavkov. Vse to pripomore k večji učinkovitosti, manjši porabi časa in energije (ter denarja),« pravijo pri ZPS.

Staremu sesalniku se zaradi tega seveda ni treba odpovedati, če deluje brezhibno. »To ne bi bilo smiselno – niti v finančnem ne v okoljevarstvenem vidiku. A če razmišljate o nakupu novega: s sesalnikom, izdelanim po novih pravilih, boste porabili približno za 15 evrov električne energije na leto manj. Seveda je ta znesek odvisen od pogostosti sesanja in velikosti površine,« pojasnjujejo pri ZPS.

Deli s prijatelji