GOR

S 1. decembrom dražja vožnja s taksijem

Objavljeno 29. november 2012 12.38 | Posodobljeno 29. november 2012 09.33 | Piše: T. L.

Nočna tarifa, med 23. in 4. uro, bo še višja.

Taksisti v prestolnici so povsem na repu med evropejskimi sotrudniki (fotografija je simbolična)

CELJE – Če se boste v decembru na območju Celja in okolice peljali s taksijem, naj vas ne preseneti višja cena prevoza: del celjskih taksistov se je namreč na neformalnem sestanku dogovoril o dvigu cen storitev. Nova tarifa bo v veljavi od 1. decembra 2012 in bo znašala 3 evre do 3 kilometrov, nadaljnji kilometer pa 0,90 evra. Novost je tako imenovana nočna tarifa, ki bo veljala med 23. in 4. uro, cena do 3 km pa je pol evra višja od dnevne tarife in tako znaša 3,5 evra, vsak nadaljnji kilometer pa 1,2 evra. Kot je razvidno iz dopisa, ki smo ga prejeli, je spremembe podprla približno polovica od 50 taksi služb na območju. Nekateri prevozniki, ki so podprli poenotenje cen, že danes uporabljajo nočno tarifo, prav tako so nekatere taksi službe cene že dvignile v prejšnjem tednu, je v sporočilu zapisal del taksistov, ki je podprl poenotenje cen.

Višje cene, višji stroški in neenake tarife

Cene bodo dvignili zaradi (pre)velikih stroškov dela, vzdrževanja vozil in cen goriva. Taksisti svojo odločitev zagovarjajo s tem, da so enotne tarife v veljavi že vsaj pet let, v vmesnem času so se spreminjale le za nekaj centov (odvisno od posameznikov). Ob tem navajajo več razlogov za podražitev: »Prva je ta, da je bila cena goriva (nafte) leta 2007 v istem času 1 evro za liter. Danes je 1,4 evra, kar  pomeni, da se je strošek goriva povečal za 40 %. Če bi sledili temu trendu, bi morala biti danes cena 3,5 evra. Ker podražitev do danes ni bilo, smo mnenja, da je za zdaj to primerna uskladitev, ki ne bo povzročila večjih negodovanj pri uporabnikih.«

Kot drug razlog navajajo slabo stanje voznega parka, ki ga uporabljajo za prevoze. »Tudi sami želimo prispevati  k večji skrbi za čisto okolje, predvsem za čistejši zrak. Pri tem je edini možni način, da starejša vozila menjamo za mlajša, z bolj ekološkimi motorji.«

Priporočilo OZS: evro na kilometer

Kot smo poročali pred dobrim mesecem, so slovenski taksisti, združeni v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), pripravili orientacijsko minimalno ceno taksi prevozov. Da bi pokrili vse osnovne stroške, bi morala cena znašati en evro na prevožen kilometer brez davka na dodano vrednost, so sporočili.

Celje mesto taksijev

Po podatkih Gospodarske zbornice in OZS obratuje na območju celjske regije 50 taksi služb. Skupno imajo vsi taksisti prijavljenih 120 licenc za vozila, od tega jih več kot 60 odstotkov deluje na ožjem območju Celja. Razlog za toliko taksijev v Celju je tudi v tem, da na ravni občine ni odloka, ki bi določal pravila, pod katerimi pogoji se lahko ta dejavnost opravlja, opozarja del celjskih taksistov. 

Evropski normativ je na vsakih 2000 prebivalcev en taksi. Celje z okolico šteje 62.000 prebivalcev, vozil je pa kar 72, kar v številkah pomeni, da imajo Celjani za kar 55 odstotkov več taksijev na prebivalca kot druga mesta v Evropi.   

 

Deli s prijatelji