EKOLOŠKO

Robot za čisto Blejsko jezero

Pletnarji so napovedali vojno nesnagi z ekološkim čistilnikom.
Fotografija: Prihod nove čistilne naprave pozdravljajo tudi labodi.
Odpri galerijo
Prihod nove čistilne naprave pozdravljajo tudi labodi.

BLED – Blejsko jezero že tako velja za enega paradnih konj našega turizma, saj ga žele na lastne oči videti ljudje od blizu in daleč. Zdaj pa se bo naš gorenjski biser svetil še močneje in precej bolj čisto. Blejski pletnarji so namreč napovedali vojno nesnagi, ki kazi gladino, na njihovo pobudo pa je blejska občina pristojbine, ki jih pobere od uporabnikov jezera, namenila za nakup električne čistilne naprave zanj. Električnega robota, ki bo s posebnimi grabljami čistil sektor jezera za sektorjem, so v tem mesecu na Bledu že navdušeno pozdravili, upajoč, da bodo njihovemu zgledu sledili tudi drugod.


Misliti je treba na jutri. Čistilno plovilo bo z gladine pobiralo listje in drugo, kar vanj odvrže narava, ter vse, kar vanj odvržejo ljudje, od kozarčkov, plastenk do vrečk, poleg tega pa za sabo ne bo puščalo dodatnih sledi. Deluje namreč na baterijo, ki zdrži približno dve uri, da ne bo vode (dodatno) onesnaževalo. »S tem nakupom sledimo naši trajnostni politiki in upam, da bodo našemu vzoru sledili tudi drugod,« je zadovoljen Jakob Bassanese iz Infrastrukture Bled, ki novo pridobitev upravlja.

Blejsko jezero, ki privablja turiste z vseh koncev, bo odslej še lepše in bolj čisto. Foto: Blaž Račič
Blejsko jezero, ki privablja turiste z vseh koncev, bo odslej še lepše in bolj čisto. Foto: Blaž Račič

Ponosno dodaja, da tovrstna naprava ni le prva pri nas, temveč na splošno v tem delu Evrope. »Podobne predhodne so bile večje, dražje in težje za upravljanje, ta pa je majhna in preprosta za uporabo. Prvi testi so nadvse zadovoljivi.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije