JAVNOMNENJSKA ANKETA

Razkrito, kaj Slovence najbolj moti pri vladi Roberta Goloba

Anketa Dela kaže, da sta deleža tistih, ki menijo, da bi morala vlada odstopiti, in tistih, ki so prepričani, naj nadaljuje delo, tako rekoč enaka.
Fotografija: Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Deleža tistih, ki menijo, da bi morala vlada odstopiti, in tistih, ki so prepričani, naj nadaljuje delo, sta tako rekoč enaka, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Večina ocenjuje, da ima na podobo vlade največji vpliv draginja. Večina jih tudi meni, da se vlada s sodniki in zdravniki ne bi smela pogajati parcialno.

Da bi vlada morala nadaljevati delo, jih po anketi meni 44,2 odstotka. Naj vlada predčasno konča mandat, pa meni 44,1 odstotka vprašanih. 11,7 odstotka jih na to vprašanje nima odgovora.

Zviševanje življenjskih stroškov in pomanjkanje izvajanja reform

Po mnenju anketiranih ima največjih vpliv na padanje podpore vladi, ki se je sicer v zadnjem času ustavilo, zviševanje življenjskih stroškov. 77,5 odstotka anketiranih meni, da ima to velik ali zelo velik vpliv na stabilnost oz. priljubljenost vlade.

image_alt
Še več skrbi za premierja Goloba, v primerjavi z oktobrom je slabše

Drugi dejavnik, ki znižuje oceno dela vlade, je po mnenju nekaj več kot 72 odstotkov vprašanih pomanjkanje izvajanja reform. Vladi po mnenju skoraj 65 odstotkov anketiranih tudi ni v korist stavkovno-protestni val v javnem sektorju. Med razlogi za negativno ocenjevanje dela vlade anketirani vidijo še očitke predsedniku vlade, očitke posameznim ministrom in aktivnosti opozicije.

image_alt
Golob lahko lažje diha, po treh zaporednih mesecih se je vendarle zgodilo

Na vprašanje, ali naj vlada prekine stavki sodnikov in zdravnikov s parcialnimi dogovori, jih je 47,7 odstotka odgovorilo negativno. Prepričani so, da bi se morala vlada pogajati s celotnim javnim sektorjem naenkrat. 30,4 odstotka pa jih meni, naj vlada čim prej prekine stavki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije