OPOZORILO

Pripravite se: prihajajo hudi nalivi, veter in poplave

V nedeljo je večji del države obarvan oranžno.
Fotografija: Dež bo spremljal veter. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Dež bo spremljal veter. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Po večjem delu Slovenije že dežuje, padavine pa se bodo še okrepile. Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje (Arso) bo od sobote do nedelje zvečer predvsem v višjih legah Primorske, Notranjske in Gorenjske pihal jugozahodnik s hitrostjo 70 do 90 kilometrov na uro. Sunki vetra nad 70 kilometri na uro se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah.

Obilne padavine do noči na torek

Padavine se bodo predvidoma okrepile v nedeljo zjutraj in dopoldne. V zahodni, osrednji in deloma južni Sloveniji bo v 24 urah padlo od 50 do 100, krajevno do okoli 150 litrov dežja na kvadratni meter. Obilne padavine se bodo nadaljevale do noči na torek, ko pričakujemo tudi najmočnejše nalive. V celotnem padavinskem dogodku pričakujemo v zahodni polovici države od 150 do 300, krajevno na severozahodu tudi do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

V nedeljo od sredine dneva do noči na ponedeljek bodo v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji hitro naraščale sprva manjše reke. Ob tem pa so možna posamezna razlivanja na izpostavljenih območjih. V soboto in v nedeljo bo morje okoli 12. ure zaradi kombinacije povišane gladine in valovanja poplavljalo nižje izpostavljene dele obale. Pojav bo zaradi močnejšega južnega vetra in vzvalovanosti izrazitejši v nedeljo.

Opozorilo Arsa. FOTO: Meteo.si
Opozorilo Arsa. FOTO: Meteo.si

Danes bo pretežno oblačno. Na severozahodu bo pogosto in močneje deževalo, dež pa se bo občasno razširil še na južne in osrednje kraje ter proti severovzhodu. Na Primorskem bo lahko tudi kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 14, drugod od 16 do 22 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno in deževno. Padavine bodo močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, predvsem na zahodu bo tudi kakšna nevihta. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa okrepljen južni ali jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 9 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 12 do 18, ob morju 20 stopinj.

Kako je pa pri vas? Pošljite nam fotografije ali videoposnetke.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije